Recept na sterilované okurky
České nakládačky jsou nejlepší na světě. Podle znojemského receptu jsou pěkně sladkokyselé, okořeněné koprem, hořčičným semínkem a kořenovou zeleninou. A když jsou potom ještě křupavé, to je přímo delikatesa : )
Ingredience:
nálev
na 1 litr vody:1/4 litru octa
60 g soli
200 g cukru
2 bobkové listy,
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
2 lžičky hořčičného semínka
zelenina a koření do každé sklenice
kolečko cibule5 koleček mrkve
2 kolečka kořenové petržele
kousek křenu
špetku kopru
lístek celerové natě
Příprava
Okurky si očistěte kartáčkem a klidně je nechte hodinu "odpočívat" v ledové vodě. Okurky jsou potom křupavější.Ingredience na nálev si 20 minut povařte. Nechte trošku schladnout ať se při nalévání do sklenic neopaříte.
Okurky si naskládejte k vložené kořenové zelenině do sklenic. My dáváme dolu svisle větší okurky a nahoru naležato naskládáme ty menší. Otřete hrdla, zavíčkujte. My máme raději ta twistová, otáčecí víčka, lépe drží.
Vše potom sterilujte v zavařovacím hrnci na 80 °C 20 minut.
Tak doubrou křupavpu chuť : )
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.