Pečená podzimní zelenina
Moudří lidé radí, kdo drží dietu, chce hubnout, ať se zaměří na kvalitní sezónní potraviny, které mají v sobě sílu. Třeba vás bude inspirovat recept na pečenou kořenovou zeleninu s citrónem a česnekem.
Ingredience
1 střední květák (občas se na trhu objeví i jiné barvy, třeba oranžová, ale i klasický bílý květák je výborný)1 menší celer
1 bulva fenyklu
1 malá dýně (oranžová)
1 hlavička česneku
1/2 citrónu - vymačkat šťávu
1 lžička olivového oleje
sladká červená paprika (vyplatí se vám jí koupit u arabů nebo v nějakém maďarském obchodě, taková paprika je vynikající, má sílu, není ničím "nastavovaná")
koření podle chuti - tymián, oregano, bazalka, šalvěj...
Při servírování:
čerstvé bazalkové lístky
čersvě namletý pepř
Příprava
Velké růžičky květáku si pokrájejte na plátky, vzniknou vám pěkné stromečky. Zbytek malých růžiček, rozdělte na menší kousky. I další zeleninu pokrájejte na sympatickou velikost "akorát do pusy" a rozprostřete na plech. Já jsem toto množství rozložila na 2 plechy.Zeleninu pokapejte olejem, posypte paprikou a dalším kořením. Rozdělte hlavičku česneku na jednotlivé stroužky a i se slupkou je rozhoďte mezi zeleninu. Vše zakapejte šťávou z citrónu.
Troubu si rozehřejte na 190 °C a začněte péct. Po 30 minutách zeleninu opatrně otočte a dopečte dalších 30 miut. Pečte do zlatova. Sledujte okraje zeleniny, aby se vám nespálily.
Naaranžujte na talíře, okořeňte pepřem a bazalkou. Nechte každého, aby si vyloupl svůj stroužek česneku.
Kdo potřebuje ať si zeleninu osolí, ale nejdřív jí ochutnejte zda je to vůbec potřeba : )
Zeleninu můžete jíst samotnou, nebo jí použít jako luxusní přílohu k libovému masu. Nebo si jí můžete vychladlou přidat k nějakému dobrému listovému salátu.
Kraje květákových stromečků jsou příjemně křehké a křupavé - zajímavý zážitek : )
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.