V jakých potravinách najdeme tolik potřebný vitamín K?
Proč je důležitý vitamín K? Možná je to přírodní lék proti stárnutí. Nejčistším zdrojem vitamínů jsou přírodní potraviny.
Vitamín K
Rozlišujeme vitamín K1 (fylochinon), vitamín K2 (farnichinon) a vitamín K3 (menedion).
Doporučená denní dávka vitamínu K je v ČR stanovena na 75-150 mikrogramů (μg).
Přírodní zdroje
Kadeřavá kapusta, špenát, kapusta, mangold, ředkev, listová hořčice, růžičková kapusta, listová petržel, římský salát a brokolice.
Z dalších potravin to je potom vepřové a hovězí maso, vejce nebo červené zelí.
Proč je vitamín K důležitý
Vitamín K zvyšuje krevní srážlivost. Snižuje riziko vnitřního krvácení. Může hrát důležitou roli i ve vývoji a stárnutí nervového systému. Je také důležitý, v procesu mineralizace kostí, pro svou schopnost vázat vápník, což je významné například pro léčbu osteoporózy. Vitamín K zabraňuje kalcifikaci měkkých tkání a chrupavek, a zároveň usnadňuje normální růst a zrání kostí. Vitamín K je také potřebný pro správnou funkci jater.
Pro koho není větší množství vitamínu K vhodné
Lidé, kteří mají od lékaře indikováno vyšší riziko tvorby sraženin, které mohou blokovat průtok krve a ohrozit funkci srdce, mozku nebo plic, by si měli hlídat příjem potravin s vyšším obsahem vitamínu K. Avšak i pacienti užívající warfarin (lék proti srážlivosti krve) mohou přijímat 90-120 mikrogramů/den.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.