Domácí maki sushi s lososem a avokádem
Děkuji za inspiraci od Sary. Pustila jsem se do přípravy domácího sushi. A docela se to povedlo : )
Ingredience
250 g sushi rýže (ta moje je prý Nr. 1 v Californii, věřme tomu)200 g čerstvého lososa (koupila jsem si ho v makru, kde mám alespoň trošku pocit, že to není "ležák"
1 větší avokádo, koupila jsem si zralé, druh s hnědou slupkou
wasabi, japonský křen, lze koupit v tubě, nebo si kupte jako já v prášku
řasa nori, pláty (já jsem si koupila velké balení se zip lockem, má vydržet až do roku 2014)
Na ochucení rýže:
1 lžíce cukru
2 lžíce rýžového octa (rice vinegar, mizkan)
lžička soli
Na servírování:
sojová omáčka kikoman (červený)
nakládaný zázvor
Příprava
Připravte si rýži. Postupovala jsem podle návodu. Nejprve jsem rýži proplachovala, proplachovala a proplachovala a když mě přestolo bavit, že vytékající voda není stále tak čirá jak by podle návodu měla být, tak jsem s proplachováním přestala. Potom jsem odměřila množství rýže a přilila k ní 1,2 množství vody, tak to bylo v návodu. Rýže se prý nemá solit. Uvedla jsem rýži do varu, promíchala a stáhla plamen a přiklopila poklicí. Rýži jsem vařila, bez míchání, 17 minut, potom jsem odklopila poklici papiňáku a dala jsem pod ní útěrku, poklici jsem zase přiklopila. To jsem se někde dočetla, že to pohltí přebytečnou vlhkost. Rýže se má nechat odpočívat ještě 10 minut.Mezi tím jsem si v malém hrci rozehřála ocet a trošku vody, vsypala jsem cukr a sůl a nechala vše rozpustit.
Pokud máte speciální bambusovou mísu na chlazení rýže, jste šťastlivci. Já jsem si našla velkou mísu, do které jsem si rýži vysypala, suši rýže je přirozeně lepivá. Také jsem se dočetla, že při chlazení rýže se má používat vějíř. No asi se dobrovolně přiznám, že ikdybych ho měla, takové tanečky bych kolem rýže stejně nedělala. Rýži jsem v míse několikrát pomocí velké lžíce, protože ještě byla moc horká, pročechrala. Potom jsem do rýže nalila octovou směs na ochucení, snažila jsem se tak rovnoměrně jak jen to šlo. Rýži jsem potom vyšoupla za dveře na balkon a chodila ji občas pročechrat, dokud úplně nevychladla.
Mezi tím jsem si nakrájela syrového lososa na delší placatější nudličky, cca 1 cm široké. Oloupala jsem si avokádo a nakrájela si ho na tenké, cca 2 mm široké plátky.
Potom jsem si vzala plátek řasy nori, položila ho lesklou stranou dolu a narovnala na ní rýži. Nechala jsem si na začátku i na konci cca 1 cm volného místa bez rýže, proto, aby se mi to lépe rolovalo.
Prášek wasabi si rozmíchejte s vodou. Stačí 1/2 lžíce prášku wasabi a cca 1,5 lžičky vody, měla by vzniknout ani moc tuhá ani moc krémová pasta, prostě tak akorát.
Do první třetiny jsem si položila nudličky lososa a avokádo, lehce jsem udělala proužek z wasabi. Opravdu jen malé množství, wasabi má sílu. A začala jsem pomocí rohožky (vlastně prostírání) rolovat. Aby vám rolka dobře držela můžete si konec řasy jemně navlhčit vodou, lépe se vám konce slepí.
Vznikly docela sympatické rolky, které vidíte na obrázku. Nakrájela jsem je ostrým nožem na kolečka o tloušťce cca 1,5 cm.
My jsme sushi nejedli hned, tak jsem ho přiklopila skleněnou mísou. Řasa stihla pěkně změknout.
Servírování
Do mělké mističky si každý nalije cca 1 cm soji, v mističce si rozmíchejte malé množství (na špičky hůlek) wasabi, kdo má rád ostřejší, ať si v soje rozmíchá větší množství, ale pozor, má to sílu. Rolku uchopte hůlkami, namočte jí lehce v sojové omáčce a celé sousto snězte. Každé sousto prokládejte plátkem nakládaného zázvoru. Je to geniálně vyladěná kombinace.Rolky si můžete udělat i čistě vegetariánsky se salátovou okurkou, zbavte jí ale semínek. Nebo jestli máte rádi kaviár.
Vyšší dívčí je pak nigiri sushi, to je s velkým umem vytvarovaná malá šiška s rýže a na ní čerstvý syrový losos, nebo tuňák, nebo uzený úhoř. Ale zde už musíte mít opravdu spolehlivého dodavatele kvalitních ryb.
Dobrou chuť!
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.