Hummus recept
Humus s cizrny, velmi dobré, zdravé a hlavně syté jídlo. Často a rádi se k němu vracíme.
Ingredience
1 balení cizrny (namočte si jí přes noc a uvařte podle návodu)šťáva z 1 malého citrónu (nebo limetky)
1/2 lžičky soli
2 stroužky prolisovaného česneku
3 lžíce olivového oleje + další na pokapání při servírování
2 lžičky mletého římského kmínu (nenahrazovat českým kmínem)
1 vrchovatá lžíce tahini (mletý sezam - ve zdravé výživě)
1/4 lžičky papriky na ozdobu při servírování (volitelné)
Příprava
Já si vždy uvařím celé balení cizrny, 1/2 si dám potom na mrazák, abych jí měla při ruce pro rychlou přípravu dalšího hummusu.Všechny ingredience, kromě mleté papriky, která je na ozdobu, rozmixujte do hladka v mixéru. Pokud je směs příliš tuhá přidejte trošku vody.
Hummus servírujte po obvodu talíře posypaný paprikou a pokapaný olivovým olejem. My si cizrnu ještě zdobíme černými olivami.
Kupujeme si k tomu celozrný arabský chléb, mají vynikající nekynutý, téměř průhledný v Opletalově ulici, blízko u Václavského náměstí. Jsou to 3 velké pláty o průměru cca 40 cm.
Hummus je ale dobrý i s bagetkou : )
Jinak tahini - rozmixovaný sezam si můžete vyrobit doma, chce to ale výkonný mixér, nebo mlýnek na kávu. Semínka musí být rozmixována do hladké pasty. Je to na vás. Je to ale docela dostupná ingredience ze zdravé výživy.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.