Kalkula�ka hubnut�

Autora následují

Původní příspěvek

Lucie P.

Šárka Štědrová

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 16.11.2021

Recept na nejlepší hummus

Hummus z cizrny, výborná a jedoduchá pomazánka, může sloužit i jako hlavní jídlo.

Ingredience

1 balení cizrny (namočte si jí přes noc a uvařte podle návodu) pro recept použijeme 1/2 uvařeného množství
šťáva z 1 malého citrónu (nebo limetky)
1/2 lžičky soli
2 stroužky prolisovaného česneku
1 lžíce olivového oleje + další na pokapání při servírování
2 lžičky mletého římského kmínu (nenahrazovat českým kmínem)
2 vrchovaté lžíce tahini (mletý sezam - ve zdravé výživě)
1/4 lžičky koření Sumac (škumpa) na ozdobu při servírování (volitelné, ale velmi dobré), patří to k originálnímu arabskému receptu

Příprava

Já si vždy uvařím celé balení cizrny, 1/2 si dám potom na mrazák, abych jí měla při ruce pro rychlou přípravu dalšího hummusu. Doporučuji vařit s větší špetkou soli, není potom třeba na závěr pomazánku tolik dosolovat.

Všechny ingredience, kromě koření sumac, který je na ozdobu, rozmixujte do hladka v mixéru. Pokud je směs příliš tuhá přidejte trošku vody.

Hummus servírujte rozetřený do kruhu po talíři posypaný kořením sumac pokapaný olivovým olejem. My si cizrnu ještě zdobíme černými olivami.

Kupujeme si k tomu celozrný arabský chléb.

Hummus je ale dobrý i s bagetkou : )

Jinak tahini - rozmixovaný sezam si můžete vyrobit doma, chce to ale výkonný mixér, nebo mlýnek na kávu. Semínka musí být rozmixována do hladké pasty. Je to na vás. Je to ale docela dostupná ingredience ze zdravé výživy.

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat