Michaela M.
zdroj nahraný příspěvek
album Hubnout dobrým jídlem
uloženo z Hubnout dobrým jídlem
vloženo 14.08.2015
Znáte fazolky adzuki?
Říkala jsem si, že vyzkouším zase něco nového. Udělala jsem zdravou polévku s fazolkami adzuki. Výsledek výborný, ale cesta k němu trnitá : )
O fazolkách adzuki jsem se dočetla:
Fazole adzuki jsou známé spíše v Japonsku, kde jsou spolu se sójou nejoblíbenějším druhem luštěnin. Jsou to malé podlouhlé fazolky tmavě červené až hnědé barvy, mají nasládlou výraznou chuť.Fazole adzuki jsou lépe stravitelné než ostatní luštěniny a mají pozitivní vliv na funkci ledvin. Díky vysokému obsahu fosforu pomáhají také při léčbě únavy i při její prevenci. Dále obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin a vápníku.
Pro lidi zajímající se o čínskou medicínu mají fazole adzuki velký význam v souvislosti s jin a jang harmonií. Díky tomu, že zesilují jangový charakter, jsou v Číně a Japonsku velmi používanou luštěninou. Podle čínsko-japonské medicíny jsou právě ledviny centrem životní energie.
Pro zajímavost jejich nutriční hodnoty jsou na 100 g: 440 kalorií, 21 g bílkovin, 60 g sacharidů a 1,4 gramů tuků.
Samotné fazole adzuki mají velice pestré využití. Lze z nich dělat různé polévky, pomazánky, kaše, nákypy, saláty či nádivky. Při přípravě fazolek se nedoporučuje ochucování příliš aromatickým kořením, utlumila by se jejich oříšková chuť.
Moje zkušenost s fazolemi adzuki
Fazolky jsem si asi ve 14 hodin odpoledne namočila. Druhý den jsem začala s přípravou polévky asi v 10 hodin dopoledne. Namočené fazole jsem slila a propláchla čistou vodou a dala jsem je vařit spolu s 2 bobkovými listy a 4 kuličkami nového koření, v otevřeném hrnci, aby unikaly plynové výpary.V návodu bylo psáno o tom, že se fazole mají vařit 50 minut. Po 1 hodině jsem fazole ochutnala a připadaly stále příliš tuhé, ke stejnému zjištění jsem došla po dalších 30 minutách. Po 1,5 hodině vaření fazolí jsem k polévce přidala 5 lžic propláchnuté čočky (přirozeně polévku zhustí), 1 plechovku loupaných rajčat, které jsem rozmačkala, 3 mrkve nakrájené na drobno a 2 oloupané cibule v celku, aby vývar byl chutnější.
Polévku jsem vařila dalších 30 minut
Ve výsledku jsem zjistila, že jsem polévku vařila celkem 2,5 hodiny a že fazolky adzuki si zřejmě ponechají tužší konzistenci, se kterou se u ostatních fazolí moc nesetkáváme.
Takže mé zjištění bylo, že kdybych vařila fazolky 30 minut, potom přidala mrkev s dalšími ingrediencemi a vařila dalších 30 minut, výsledek by byl pravděpodobně stejný. Ještě cca 10 minut před koncem vaření přidávám sůl a česnek nakrájený na drobno.
Úplně na závěr, když polévka není tak horká, tak přidejte petželku nakrájenou na drobno a dozdobte pažitkou.
Ingredience
1/2 balení fazolek adzuki, namočit přes noc a uvařit5 lžic propláchnuté čočky
1 plechovka loupaných rajčat (můžete přidat i pokrájené čerstvé)
3 mrkve, nakrájené na drobno
2 cibule (přidáme pro dochucení do vývaru)
5 stroužků česneku
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
sůl, přidávat až nakonec
3 litry vody, v otevřeném hrnci se voda rychle opařuje
Ta polévka byla nakonec opravdu vynikající. Takže sem na fazolky adzuki rozhodně nezanevřela : )
Máte nějakou zkušenost z adzuki fazolkami?
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.