Příspěvek si uložili
Další příspěvky
Co je to Quinoa?
Podívejte se na pěkný salátek s použitím Quinoa semínek a čerstvých špenátových lístků a tuňáka. Česky se quinoa řekne "merlík".
Po sklizni jsou semínka Quinoa zbavena nahořklé slupky, semínka se připravují podobným způsobem jako jsme zvyklí u rýže nebo u kuskusu. Quinou by jste měli vařit na skus "al dente" obvykle 10–15 minut, má jemnou lehce oříškovou chuť.
Semínka Quinoa mají vysokou nutriční hodnotu díky vysokému obsahu proteinu (14 %), esenciálních aminokyselin a vysokému obsahu vápníku, fosforu a železa. Také jsou výborným zdrojem přírodní vlákniny. Dietology je Quinoa doporučována pro svou výbornou stravitelnost.
recept na 2 porce
Ingredience
3 hrnky lístků baby špenátu1 hrnek výhonků hrášku (nebo jiných výhonků)
1/4 hrnku semínek Quinoa
1 malá plechovka tuňáka ve vlastní šťávě
1 lžička majonézy light
1 lžíce čerstvého nasekaného kopru
1 lžička dijonské hořčice
sůl a pepř
2 měsíčky citrónu
balzamikový ocet
Příprava
V pánvi přiveďte k varu 1/2 hrnku vody, přisypte quinou, přiklopte pokličkou, a na mírném ohni vařte 8–10 minut.Mezi tím si připravte tuňáka, slijte přebytečnou tekutinu a vložte ho do misky. Vidličkou maso rozmačkejte na drobnější kousky. Přidejte majonézu, kopr, hořčici, sůl a pepř, vše promíchejte. Přidejte uvařenou quinou.
Špenátové lístky rozdělte na 2 talíře. Posypte je výhonky. Na lístky doprostřed umístěte tuňákovou směs s quinoou. Vše pokapte šťávou z citrónu a balzamikovým octem.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.