KVÁSKOVÝ KOLÁČ
Obměna klasiky, dlouhá příprava, ale stojí za to!
100 ml smetany nebo mléka (sojové, kravské, záleží na vás)
10 g kokosového oleje / olivového oleje
20 g medu
125 g mouky špaldové, pohankové, kukuřičné, pšeničné (kombinace je nejlepší)
špetka soli
ovoce
drobenka:
40 g mouky špaldové, pohankové, pšeničné
1 polévková lžíce kokosového oleje / olivového
1 polévková lžíce medu
Ve vlažném mléce rozmíchat med, olej, promíchat s kváskem a přisypat polovinu mouky se špetkou soli. Těsto míchat ručně nebo mixérem. Přikrýt utěrkou a nechat 4 hodiny kynout. Pak přisypat zbytek mouky, přendat na vymazaný a vysypaný plech a nechat kynout ještě asi 30 minut.
Poklást ovocem a posypat drobenkou. Ovoce event. přisladit - třeba hnědým cukrem. Posypat drobenkou.
Péct na 200 stupňů asi 10 minut, pak dopéct na 180 stupňů do křupava.
Dávka asi na malou koláčovou formu, pro 2 osoby.
DOBROU CHUŤ!!
Květa Hovorková
Alice, to je moc zajímavý recept. Odkud scháníš kvásek? Já mám vzpomínku na dětství, kdy mezi lidmi putoval kvásek, takový ten co použiješ a část daruješ dál. Vznikl tak vynikající koláč, že do teď na něj nemůžu zapomenout : )
nevhodný obsah
nahlásit nevhodný obsah
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.