Kalkula�ka hubnut�

Autora následují

Původní příspěvek

Nina Konvalinková

Jindra šobíšková

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 22.11.2013

Lepek, alergie nebo zvýšená citlivost

Také máte ve svém okolí někoho kdo má bezlepkovou dietu - celiakii? Čím to je, že se počet alergiků zvyšuje?

Co je to lepek (gluten)?

Lepek je obilná bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmenu a ovsu. Čím to je, že stoupá počet lidí, kteří mají alergii na lepek? Trpěli alergiemi i naši předci? Hlavním důvodem alergií je technologie zpracování obilnin. Dříve se obilí zpracovávalo mletím mezi mlýnskými kameny. V době moderních technologií se obilniny zpracovávají pod velkým tlakem mezi ocelovými válci, kdy dochází k oddělení jednotlivých vrstev obilného zrna. Dojde k oddělení slupky a klíčku zrna což prodlouží skladovatelnost mouky. Klíčky se potom používají do krmných směsí pro zvířata.

Ze zrna zbyde vnitřní bílá část, která obsahuje v průměru 70 % škrobu a 30 % bílkovin, převážně lepku.

Jak naše tělo tráví lepek, na co si dávat pozor?

Celý trávicí proces začíná už v ústech. Sliny obsahují enzym ptyalin, který umí štěpit obilné škroby.

Pro dobré trávení je proto velmi důležité obilnou stravu dobře v ústech rozžvýkat a promíchat se slinami, které rozloží lepek na základní bílkovinné elementy - aminokyseliny. Špatně rozžvýkané pečivo z bílé mouky prochází žaludkem a v celé hmotě škrobu a lepku přechází do střev. Pokud se lepku ve střevě nashromáždí více, dochází k blokování trávení a vytváří se kyselé prostředí a přemnožení mikroorganismů což zhoršuje propustnost střevní stěny.

Střevní stěna potom propouští do krve nestrávené bílkoviny, lepek a mléčnou bílkovinu kasein, kterou umí lidské tělo pomocí enzymů přirozeně zpracovávat v batolecím věku do dvou let. Tyto látky způsobují zahlenění organismu. U malých dětí je citlivost na lepek nejvýraznější, reagují obvykle průjmy. U dospělých se vyskytují časté střevní problémy, které jsou způsobeny letitými usazeninami ve střevech a jsou často špatně léčeni kvůli chybné diagnóze.

Co jíst - co je bez lepku?

Inspirujte se obrázky na fotografii.

Pokud nemáte alergii na lepek, snažte se jíst i celozrnné pečivo a postupně bílé pečivo omezovat.

Mě se osvědčilo i omezení kravského mléka, asi něco na tom bude, že už nejsme miminka a některé potraviny už nám prostě v dospělosti nedělají dobře : )

Zamyslete se nad tím, budte se cítit lépe, postupně odpadne chronická únava.

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat