Fenomén na spalování tuků - zelený čaj
Dieta a zelený čaj? Pro správnou dietu je důležité dodržovat pitný režim, zelený čaj v něm rozhodně nesmí chybět.
Co je to zelený čaj?
Jedná se o přírodní látku používanou již tisíce let. Jedná se o čaj, který při svém zpracování prošel minimální oxidací. Zelený čaj má schopnost snižovat chuť k jídlu a hlavně a to nás zajímá zrychluje metabolismus.Zelený čaj pochází z rostliny známé jako Camelia Sinensis. Oproti černému nebo oolong čaji, není fermentovaný. Všechny aktivní ingredience ze zeleného čaje tedy zůstávají v čisté formě, nezměněné.
Zelený čaj obsahuje katechiny
Katechiny jsou látky strukturou podobné polyfenolům a flavonoidům. Katechiny jsou zásadní pro dosažení přirozeného úbytku váhy. Katechiny také aktivují termogenezi. Odborníci termogenezi definují jako zvyšování produkce tepla v těle vystaveném chladu. Ke tvorbě tepla dochází pomocí metabolických procesů, kdy výsledkem je mimo jiné odbourávání tuků, díky čemuž získává organismus žádoucí příjem energie.Tyto skutečnosti podporuje také tvzení vycházející ze studie publikované v lednu 2005 v magazínu American Journal of Clinical Nutrition, kde se uvádí, že „denní konzumace čaje s obsahem 690 mg katechinů po 12 týdnů snížila množství tělesného tuku, což znamená, že příjem katechinů může být užitečný při prevenci a zlepšování chorob špatného životního stylu, hlavně obezity.“
Zelený čaj pomáhá regulovat sacharidy a redukovat tuk v těle
Zelený čaj pomáhá tělu pomaleji vstřebávat sacharidy, což chrání tělo před velkými výkyvy glykemického indexu. To také potvrzuje studie publikovaná v prosinci 1999 v magazínu American Journal of Clinical Nutrition, která odhaluje, že „zelený čaj má termogenické složky a podporuje oxidaci tuku více, než aby to bylo možné vysvětlit pouze samotným obsahem kofeinu.Vědecké výzkumy ukazují, že zelený čaj snižuje přeměnu cukrů v zásoby tuku. Ukazuje, že díky pití zeleného čaje lze spálit o 35–40 procent více tuku v těle při pití 3–5 hrnků čaje denně. Obvykle se používají, na 1,5 dl nálevu, 2-4 g čaje.
Zelený čaj pomáhá zvýšit rychlost metabolismu a tudíž i rychlost jakou tělo pálí kalorie. Mimo to obsahuje silné antioxidanty.
Další fascinující účinky zeleného čaje
Studie z roku 2006 publikovaná 13. září v magazínu Journal of the American Medial Association uvádí „Konzumace zeleného čaje je spojená se snížením úmrtnosti zapříčineným rakovinou“. Studie, vedená japonskou univerzitou Tohoku, sledovala 40 520 dospělých japonců ve věku mezi 40 a 79 lety, kteří neměli mrtvici, srdeční záchvat nebo rakovinu při zahájení výzkumu v roce 1994. Studie sledovala všechny účastníky po celých 11 let a monitorovala všechny příčiny úmrtí a po 7 let monitorovala specifická úmrtí. Účastníci, kteří pili 5 a více šálků čaje denně měli o 16 procent nižší riziko předčasného úmrtí a o 26 procent nižší riziko výskytu kardiovaskulárních chorob, než účastníci, kteří pili méně než jeden šálek čaje denně. Studie dále uvádí, že „pokud zelený čaj chrání člověka proti kardiovaskulárním chorobám nebo rakovině, lze očekávat, že pití tohoto nápoje se bude částečně podílet na prodloužení života, kde právě kardiovaskulární choroby a rakovina jsou dvě celosvětově nejčastější příčiny předčasného úmrtí.“V květnu 2006 uveřejnili výzkumníci Yalské univerzity článek porovnávající více než 100 různých studií zaměřených na kladné zdravotní účinky zeleného čaje. Upozornili na něco, co nazvali „asijským paradoxem“, kdy navzdory velmi rozšířenému kouření cigaret je v Asii malý výskyt srdečních chorob a rakoviny. Teoretizují, že 1,2 litru čaje, který mnozí asiaté vypijí každý den, přináší vysoké hodnoty polyfenolů a dalších antioxidantů. Tyto složky pak mohou různými způsoby zlepšit stav kardiovaskulárního systému, včetně prevence spojování krevních destiček a prevence zvyšování hodnoty cholesterolů. Výzkumníci výslovně uvádějí, že zelený čaj může pomoci v prevenci oxidace cholesterolu LDL ("špatný" cholesterol), což následně může vést ke snížení zanášení cév.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.