Kalkula�ka hubnut�

4 x uložení

Recept na zdravou pizzu

Při dietě se obvykle pizza nedoporučuje. Podívejte se na pěknou alternativu zdravé pizzy.

Množství na jednu velkou, nebo 2 malé pizzy

Ingredience

Těsto:
2 hrnky celozrnné mouky
1 1/2 hrnku teplé vody (těsto bude lépe kynout)
1 hrnek chlebové mouky (dá se sehnat i v supermarketu)
1/2 lžičky sušeného droždí
1 lžička soli
2 lžíce olivového oleje

Pesto na pizzu:
2–3 stonky brokolice
1/2 hrnku vlašských ořechů
1 stroužek česneku
lístky tymiánu
5 lístků petržele
šťáva z jednoho citrónu
sůl a pepř
3 lžíce olivového oleje

Ozdoba na pizzu:
5 stonků chřestu, naloupaného škrabkou na plátky
3 listy kapusty
1–2 lžíce olivového oleje
pažitka, nasekaná na posypání
1/2 hrnku rozdrobeného sýru feta

Příprava

Ve velké míse smíchejte obě mouky, droždí, sůl a teplou vodu. Můžete přidat 1 lžíci olivového oleje. Těsto by mělo být lepivé a vlhké. Pokud je těsto příliš suché, přidejte po lžících vodu. Mísu přikryjte fólií a nechte kynout na teplém místě minimálně 6, lépe 12 hodin. Delší doba fermentace dodá těstu komplexnější vůni.

Předehřejte si troubu na 250 °C.

Pokud máte k dizpozici žulový kámen na pečení pizzy, nechte ho v troubě rozehřát. Pokud ho nemáte, použijte pečící papír potřený olejem. Ruce si poprašte moukou a těsto jemně propracujte, několikrát ho přitom přeložte. Pokud je těsto stále lepivé, použijte na propracování více mouky.

Z těsta si vytvarujte jednu velkou nebo 2 menší pizzy. Pizza nemusí být dokonale kulatá, ale dejte pozor, aby jste těsto při tvarování neprotrhli.

Připravte si zelené pesto na potření pizzy. Všechny ingrediece dejte do mixéru a promixujte do hladké hmoty, kterou potřete vytvarovanou pizzu a ozdobte jí chřestem, bylinkami a pokapte olivovým olejem. Na závěr posypte rozdrobenou fetou.

PIzzu pečte 8–12 minut.

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat