Nikola Písaříková
zdroj nahraný příspěvek
album Dezerty
uloženo z Dieta - zdravá jídla
vloženo 10.01.2014
Recept na grahamové sušenky
Grahamové sušenky si můžete koupit, nebo si udělat domácí, bez konzervantů.
Ingredience
500 g celozrnné hladké mouky150 g bílé hladké mouky
60 g třtinového cukru
½ lžičky soli
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
120 g studeného másla, nakrájet na malé kousky
2 lžíce medu
1 lžíce melasy (koupíte ve zdravé výživě, je to tmavě hnědý, velmi hustý sirup, který vzniká při výrobě třtinového cukru - má léčebné účinky na náš cévní systém)
130 ml vody, případně více, pokud by těsto bylo suché
Příprava
Nejdříve si smíchejte v robotu všechny suché ingredience, potom přidejte na drobné kousky pokrájené máslo, nechte promíchat a směs "zdrobečkovatět".Vedle si v misce promíchejte med, melasu a vodu. Přidejte do robotu a míchejte dokud nevznikne spojité těsto. Pokud je těsto přiliš suché a nedrží pohromadě, přidejte opatrně, po malém množství, vodu.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 1 hodinu odpočinout do lednice.
Předehřejte si troubu na 175 °C. Těsto si vyválejte do plátu tlustého cca 3 mm a vykrajujte libovolné tvary sušenek. Přeneste je na pečící papír a pečte do zlatova cca 15 minut.
Nechte vychladnout na mřížce, skladujte potom v krabičce s víčkem. Nebo si sušenky dejte na mrazák, zabalte si je po menších množstvích do pečícího papíru a do sáčku.
Sušenky jsou výborné i jako základ pro cheescake - zdravý tvarohový dort.
Pěkný recept na cheescake od Katky najdete zde
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.