Kalkula�ka hubnut�

Původní příspěvek

Tara H.

Ivana Dachovská

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 24.01.2019

Indická placka Paratha

Paratha je placatý indický celozrnný chléb. Můžete si ho připravit samotný, nebo plněný různými nápněmi. Tento recept používá v Indii nejpopulárnější náplň – ochucenou bramborovou směs. Tato Alo paratha je vhodná jako chutný oběd nebo i jako vydatná snídaně.

Infredience

Těsto na chléb:
250 g hladké celozrnné mouky
cca 12 ml vody
špetka soli

Náplň:
2 středně velké brambory
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky římského kmínu (voní jinak než český kmín)
1 zelená čili paprička, nakrájená na drobno
2 lžíce na drobno nakrájených lístků koriandru (dá se koupit ve velkých supermarketech)
1/2 koření garam masala (kupte si kvalitní koření, nejlépe v indickém nebo arabském obchodě, tam prodávají svým krajanům skutečně dobré, poctivé koření)

Při práci budete ještě potřebovat:
cca 10 dkg celozrnné mouky na pomoučnění při vyvalování placek
řepkový olej na pečení na pánvi, nebo přepuštěné máslo GHÍ

Příprava

Těsto:
Smíchejte si dohromady mouku, vodu a sůl, pokud je těsto příliš suché, přidejte trošku vody. Těsto rukama propracujte do hladka. Potom ho přikryjte útěrkou a nechte ho alespoň 10 minut odpočívat.

Náplň:
Pro přípravu náplně si ve slupce uvařte brambory. Přiveďte je k varu a potom stáhněte teplotu, aby se brambory vařily pozvolna a nebyly příliš měkké.
Když jsou brambory uvařené, vyndejte je z vody a nechte je vychladnout. Potom oloupejte slupku a brambory rozmačkejte. Přimíchejte k nim koriandr, čili, římský kmín a sůl.

Placky:
Z těsta i náplně si připravte 6 stejně velkých kuliček. Náplň z brambor by měla být o polovinu větší než kuličky na z těsta.
Pomocí válečku si z kuličky těsta vyválejte placku o průměru cca 8 cm. Kuličku z bramborové nápně umístěte do středu placky a obalte ji těstem, přimáčkněte k sobě okraje a odložte stranou spojenými okraji dolů. Takto si vytvořte 6 koulí s náplněmi. Nechte je před dalším vyválením odpočinout cca 5 minut.

Rozehřejte si litinovou pánev s tlustším dnem. Před použitím na pánev kápněte pár kapek vody, pokud se ihned odpaří, pánev je připravená.

Aby vám šly koule s náplní dobře vyválet, obalte je nejdříve v celozrnné mouce. Nejdříve kouli lehce ztlačte dlaní, spojenými okraji nahoru. Potom si vyválejte kolečka o průměru cca 15 cm, nebo podle velikosti vaší pánve. Pokud se placka při vyvalování lepí, pomoučněte jí.

Přeneste placku na horkou pánev, jakmile po nekolika sekundách uvidíte ze spodu na placce zlatavé body, ihned placku otočte. Po několika sekundách placku potřete lžičkou řepkového oleje. Znovu placku otočte a pomocí placaté špachtle přitlačujte k pánvi místa, která se začnou nafukovat. Placku naposledy otočte a zase špachtlí přitlačujte, kontrolujte, aby opečené body byly zlatavé z obou stran. Celý proces je velmi rychlý, netrvá déle než 3 minuty.

Placku nechte vychladnout na mřížce, aby nezvlhla. Pokud placku nedudete ihned jíst zabalte si jí do alobalu, aby neoschla. Pro pozdější použití jí můžete nechat v uzavřené nádobě, zabalené v alobalu až 5 dní v lednici. Nebo si jí můžete zmrazit.

Před použitím si placku ohřejte na mírném ohni na pánvi nebo v troubě.

Variace

Můžete třeba nahradit nakrájený koriandr, drobně nasekanou mátou nebo jinými oblíbenými bylinkami. Vždy je však potřeba použít bylinky bez kapek vody.

Parathu můžete servírovat s rajčatovým čatny, bílým jogurtem, avokádovým dipem...

Pokud máte rádi mexické placky quesadilla, ozdobte placku rajčaty a sýrem a přehněte na polovinu.

Zkusím vám ještě dát další moje oblíbené recepty. Doufám, že vám prostá indická kuchyně bude chutnat.

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat