Kalkula�ka hubnut�

Šárka Baštová

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 30.03.2015

Lilek recepty

Lilek pečený v troubě se sezamovými semínky a šťávou z citrónu.

Ingredience

1 velký lilek
3 lžíce olivového oleje
½ lžíce citrónové šťávy
¼ lžíce soli
2 stroužky česneku
¼ hrnku sezamových semínek bez slupky (bílý sezam)
sezamový olej na pokapání (je výborný i pro recepty čínské kuchyně)
kůra z citrónu

Příprava

Odkrojte konce lilku. Pomocí škrabky oloupejte podélně slupku v cca 2 cm širokých pruzích, nebo jak vám to s vaší škrabkou půjde. Potom lilek nakrájejte na cca 7 mm tlustá kolečka.

Smíchejte dohromady olej, šťávu z citrónu, sůl a prolisované stroužky česneku. Směsí potřete každý plátek z obou stran.

Troubu si předehřejte na 170 °C. Lilek si vyskládejte na pečící papír. Lehce posypte sezamovýmii semínky a kolečka otočte semínky dolu a posypte druhou stranu.

Pečte cca 20 minut, potom lilek opatrně otočte a pečte dalších 20 minut.

Servírujte na talíř. Lehce pokapte sezamovým olejem a dozdobte citrónovou kůrou a třeba pažitkou.

Já to mám ráda samotné s bílým jogurtem rozmíchaným se stroužkem česneku. Nebo si to můžete dát jako přílohu k masu.

No a kdyby vám náhodou opečený lilek zbyl, tak když ho rozmixujete, je z toho výborná pomazánka na chleba : )

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat