Příspěvek si uložili
Další příspěvky
Italská domácí ricotta
Ricotta je italský sýr podobný tvarohu, někde bývá označen pouze jako mléčný výrobek a ne jako sýr. Zhotovuje se z kravského nebo kozího mléka. Ricotta je velmi snadno stravitelná a proto je vhodná pro kojence, nebo nemocné. Má vysokou nutriční hodnotu, malý obsah tuku a obsahuje spoustu bílkovin. Používá se především k přípravě sladkých jídel, ale také jako náplň do italských těstovin ravioli.
Suroviny:
2 l mléka2 lžíce citrónové šťávy
sůl dle chuti
Postup:
Mléko nalijeme do hrnce, přidáme citrónovou šťávu a pomalu zahříváme asi na 94° C (těsně pod bod varu, NESMÍ VAŘIT). Zahřáté mléko odstavíme z ohně, přikryjeme pokličkou a vložíme do tepla (já hrnec s mlékem zavřu do trouby, ale nezapínám ji) a necháme v klidu až se mléko srazí ( to může trvat 30 minut až 2 hodiny). Cedník vyložíme čistou utěrkou a sražené mléko scedíme. Pak konce utěrky svážeme a vložíme nejlépe do lednice přes noc (ale stačí i pár hodin), aby se všechna syrovátka scedila.A MÁME HOTOVO!
Marie Dostálová
Heleno, já jsem tento recept s úspěchem zkoušela, použila jsem nepasterizované čerstvé kravské mléko z farmářského trhu.
Helena Jagošová
Zdravím, jsem tady nová a ráda bych věděla, jaké mléko použít. Předpokládám, že čerstvé. A syrovátku vypiju. Děkuji.
Klára MidrVidr
Je opravdu výborná a s tou kupovanou nesrovnatelná :)
Klára Lacová
Vy máte výborné příspěvky Kláro. Ricottu si občas kupuju. Zkusím si jí vyrobit doma. Děkuju.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.