Kalkula�ka hubnut�

Původní příspěvek

Kateřina Lee

Martina Hulajová

zdroj nahraný příspěvek

album snídaně
uloženo z Svačinkománie
vloženo 25.06.2014

Jak vyrobit domácí jogurt?

Domácí jogurt chutná výborně a je velmi osvěžující. Je výborným zdrojem vápníku. Na výrobu potřebujete jen 2 ingredience!

Ingredience

1 litr polotučného čerstvého mléka (nepoužívejte trvanlivé mléko)
3 lžíce bílého domácího jogurtu (nebo si kupte sušenou jogurtovou kulturu, použijte množství dle návodu)

Příprava

Vyberte si hrnec s tlustým dnem, aby jste mléko nepřipálili. Přiveďte mléko k varu, vařte ho 15 minut, trošku se zredukuje. Potom ho nechte schladit na maximálně 45°C, při vyšší teplotě by jste mohli zničit živé jogurtové kultury.

Přelijte si mléko do nádoby, ve které necháte jogurt zrát. Do mléka přidejte 3 lžíce domácího jogurtu z předchozí várky, nebo přidejte sušenou jogurtovou kulturu, množství podle návodu. Vše důkladně promíchejte.

Zavřete teplou nádobu a zabalte jí do deky a nechte ji zrát cca 4 hodiny. S nádobou při procesu zrání nehýbejte.

Po 4 hodinách dejte jogurt vychladit do lednice, alespoň 1 hodinu před použitím.

Tipy

Pokud preferujete krémovější variantu jogurtu, vařte mléko o 5 minut déle, aby jste ho ještě více zredukovali.

Pokud nepotřebujete hubnout, hustější konzistence můžete dosáhnout i použitím tučnějšího mléka nebo přidáním smetany. To je přírodní cesta, bez použití chemických látek.

A nezapomeňte si odebrat ze svého domácího jogurtu 2 lžíce jako startér pro novou dávku jogurtu.

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat