Výborný ovocný koktejl s mangoldem. Proč jíst mangold?
Rozmixujte, vypijte, a užijte si vyladěný našlehaný koktejl plný vitamínů. Je opravdu dobrý - vyzkoušeno na dětech : ) A nebojte se mangoldu, je velmi chutný a zdravý.
Ingredience
Množství je na cca půl litru lahodného koktejlu1 banán
2 listy mangoldu (odtrhněte listy od řapíku, ten by byl v koktejlu moc dřevnatý)
1 menší jablíčko (jádřinec pryč, já loupu i slupku)
4 zmražené jahody (zaručí koktejlu příjemnou chladivou a nasládlou konzistenci)
malá hrst zmražených nebo čerstvých borůvek a malin
a studená voda
Příprava
Vše naházejte do nádoby mixéru, zalijte po risku studenou vodou, čím studenější voda, tím lépe. Nasaďte víčko a mixujte pěkně do hladka.Pokud uvažujete o silném mixéru na koktejly a extrakci oříšků a chcete si udělat radost jako já, více informací najdete zde.
Proč jíst mangold?
Stručně? Protože je moc chutný. Často ho najdete v receptech upravovaný podobně jako špenát. Můžete ho objevit v různých variacích jako je ten použitý ve výše uvedeném receptu, který má červený stonek a zelené místy až temně fialové listy, stejně tak můžete najít žlutý, bílý nebo purpurový stonek. Můžete objevit i druh, který má více výraznou řapíkatou část a výraznější žebrování listů, takzvaný chřestový mangold.Obvykle není třeba lístky mangoldu upravovat tepelně. Spodní řapíkatou část je však dobré oloupat a krátce povařit podobně jako upravujeme chřest, ale ne vždy je to nezbytné, takže zkuste vždy nejdříve oloupat tužší povrch a řapík ochutnejte.
Odborníci říkají, že mangold pomáhá při zánětu žil. Má vysoký podíl vlákniny a nízkou energetickou hodnotu, což je velmi dobrá zpráva pro ty co potřebují hubnout. Je také lehce stravitelný.
Takže pokud mangold uvidíte v obchodě, nebo ještě lépe, čerstvý na trhu, určitě si ho kupte. Zkuste si ho přidat syrový do salátu nebo s ním pracujte podobně jako s chřestem nebo špenátem. Myslete, ale na to, že v tepelně neupravené rostlině zůstane nejvíce vitamínů a minerálů : )
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.