Co je to glykemický index? GI?
Glykemický index je veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem v souvislosti s konzumací potravin. Jak ovlivňuje glykemický index hubnutí? Jak to všechno funguje? Co máme jíst a jakých jídel se vyvarovat?
Co je to glykémie, hypoglykémie a Hyperglykémie?
Glykémie = krevní cukr
Vyjadřuje hladinu glukózy v krvi. Distribuci glukózy do buněk umožnuje hormon inzulin, který vylučuje slinivka břišní, množství vylučovaného inzulinu je závislé na druhu potravy. Nadměrné vylučování inzulínu podporuje ukládání tuků.Hypoglykémie = příliš nízká hladina cukru v krvi
Je často spojována s náhlými pocity vlčího hladu, se zvýšenou chutí na sladké, s pocity nervozity, nesoustředěnosti i s bolestmi hlavy. Hypoglykémie je s pojená s riziky jako je imfarkt nebo paralytický záchvat, který má negativní vliv na mozek.Hyperglykémie = příliš vysoká hladina glukózy v krvi
U pacientů, kteří trpí hyperglykémií dlouhodobě dochází nejčastěji k poškození očí, nervů, ledvin a cév. Krátkodobé komplikace souvisí s aktuální velmi vysokou hladinou glykémie. Krátkodobé komplikace s velmi vysokou hladinou glykémie se projevují dehydratací, pocity žízně, nevolností až zvracením, bolestmi břicha, častým močením, nejasným viděním, hlubokým rychlým dýcháním, acetonovým zápachem z úst, nízkým krevním tlakem (hypotenzí), podrážděností, únavou, spavostí.Co to je GI – glykemický index
Glykemický index zjednodušeně řečeno určuje křivku hladiny cukru v krvi, ve sledovaném čase 2 hodin, po konzumaci dané potraviny. Názorně si křivky můžete prohlédnout na grafu. Měrná jednotka vychází z hodnot glukózy, která má glykemický index 100. Pro hubnoucí je tedy podstatné sledovat nejen kalorickou hodnotu potravin, ale i jejich GI.Ve srovnávacím testu, kdy se konzumovaly potraviny stejné kalorické hodnoty, bylo zjištěno, že dochází k rychlejšímu zhubnutí při konzumaci potravin s nižším glykemickým indexem. Je to logické, po konzumaci jídla s vysokým glykemickým idexem prudce stoupne hladina cukru v krvi, slinivka břišní začne produkovat inzulín, aby vysokou hladinu cukru v krvi co nejrychleji snížila. Následně začne cukr prudce klesat, tělo vylučuje inzulín s jistou setrvačností, což způsobí klesnutí hladiny cukru pod normální hladinu a nastane hypoglykémie. A to se projeví po hodině až dvou po jídle, nutkavou chutí na výrazně sladké nebo slané jídlo. Vybíráním jídel s nízkým glykemickým indexem se tohoto nešťastného rozkolísání organismu krásně vyvarujeme.
Nízký glykemický idex = GI 55 nebo méně
Většina ovoce a zeleniny, fazole, minimálně upravované obilniny, nízkotučné mléčné produkty, oříšky...Neutrální glykemický idex = GI 56–69
brambory, kukuřice, bílá rýže, kuskus, sladké krabicové snídaňové cereálie...Vysoký glykemický index = GI 70 nebo více
Bílý chléb, rýžové pufované chlebíčky, sušenky, dorty, pečivo z bílé mouky...Vybírejte si vhodné potraviny, které vám pomohou kontrolovat hladinu cukru v krvi
Hlídat si glykemický index potravin je tedy důležité pro všechny, kteří chtějí zdravě jíst a ještě důležitější pro všechny z nás, co potřebují redukovat svou váhu.Možná pro vás může být překvapením, že odborníci srovnávají konzumaci bílé rýže s konzumací bílého cukru. Argument je jednoduchý – bílá rýže má vysoký glykemický index. Vybírejte si proto celozrnnou rýži, nebo zkuste i červenou a indiánskou rýži.
Vyměnte vysoký GI za nízký GI
Instantní ovesná kaše – Ovesné vločkyKukuřičné lupínky – Ovesné otruby
Pečené brambory – Celozrnné těstoviny nebo bulgur
Bílý chléb – Celozrnný chléb
Kukuřice – Hrášek nebo listová zelenina
Bílá rýže – Celozrnná rýže
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.