Eva Blahůtová
zdroj zdravetipy.blog.cz
album dezerty, sladké svačiny
uloženo z Moje vlastní cesta
vloženo 14.05.2014
Dýňový dortík
Tak toto vypadá na výbornou mňamku. :-) Našla jsem na netu a ukládám sem, abych mohla vyzkoušet.
Ingredience
půlku středně velké dýně Hokkaidokůru a šťávu z 1 biocitronu
4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
5 vrchovatých lžic medu
2 lžíce oleje
200g mletých mandlí
100g strouhaného kokosu
1 lžičku sody
+
trochu másla a kokosu na vymazání a vysypání dortové formy
jogurt, skořici a med k podávání
1. Z dýně vydlábněte lžící semínka a nakrájejte ji na přibližně centimetrové kostky.
Uvařte je v páře doměkka (trvá to asi 20 minut) a nechte vychladnout.
Pak přidejte kůru a šťávu z citronu a rozmixujte nebo rozmačkejte na hladký krém, mělo by ho být kolem 300g.
2. Rozehřejte troubu na 150 stupňů.
3. Do bílků přidejte pár zrnek soli a vyšlehejte tuhý sníh.
Žloutky ušlehejte s medem na hustou pěnu.
Promíchejte mandle, kokos a sodu.
4. Žloutkovou pěnu promíchejte s olejem a dýňovým krémem.
Přisypte mandlovo-kokosovou "mouku" a umíchejte hutnější těsto.
Nakonec do něj vetřete sníh z bílků, přesuňte ho do dortové formy a uhlaďte.
5. Pečte přikryté pečicím papírem, 10 minut při teplotě 150 stupňů,
pak zvyšte teplotu na 170 stupňů a pečte ještě 30-35 minut.
Podávejte s jogurtem, přelitým medem a posypaným skořicí.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.