Kalkula�ka hubnut�

Autora následují

Další příspěvky

Eva Evanová

Eva Evanová

zdroj blog.veruska.cz

vloženo 27.10.2012

Čokoláda v ponožkách aneb Náš adventní kalendář

Když jsem ve druhé půlce listopadu vytáhla před dcerou kolíky a dvanáct párů ponožek, nešlo to jinak. Adventní ponožky u nás už visí, ale nebojte, náplň se v nich objeví až ve správný čas. Na testování sladkých kousků pochopitelně už došlo a o ten nejvypečenější se s vámi teď podělím.

Moje oblíbená food blogerka Věruška.
Podívejte se na její super stránky http://blog.veruska.cz/

Pralinky ani žádné další čokoládové drobnosti mě doma v kuchyni moc nebaví. Čokoládu v její ryzí podobě prostě neprožívám. Navíc mám pocit, že mi to s ní v kuchyni nejde, asi proto, že nedisponuji mramorovou deskou ani tabulkou Valrhony ve spíži
Když se ale jedná o čoko dárek pro ty nejbližší, jsem ochotná k jakýmkoliv ústupkům. Za ty zářící oči a ušmudlanou pusu to stojí. Pusťte k čokoládě někoho, kdo ji nemiluje a zaručeně zbyde i pro návštěvu. No jo, jeden kousek jsem taky ochutnala a proto si tu troufnu vyrukovat s tímto receptem.

Když čokoládu naočkujete kořením

Když rozpustíte co nejvíce kvalitní čokoládu s trochou koření a necháte ztuhnout, získáte sladký dárek skoro bez práce. Zabalený do celofánu se parádně hodí do domácího adventního kalendáře. Víc, než supermarketové rádoby čokolády s pár procenty kakaa a kdovíjakým rostlinným tukem co se v puse rozplynou na nechutný cukrový prášek.

Domácí čokoládovo-pomerančové bonbóny

záleží na velikosti formiček, já odlívala do prázdného plata od bonboniéry – směs vyšla na 20 bonbónů

Ingredience

150 g 70% hořké čokolády, 50 g dobré mléčné čokolády – bonbóny můžete vyrobit také jen z hořké čokolády nebo půl napůl hořkou s mléčnou, dvě špetky drceného hřebíčku, kůra nastrouhaná z 1 bio pomeranče, navíc lískové oříšky nebo loupané mandle na ozdobu (lze úplně vynechat)

Příprava

Hřebíček rozdrťte v hmoždíři a kůru pomeranče nastrouhejte na jemném struhadle. Do formy dejte na dno každého bonbónu oříšek nebo mandli. Připravte si hrnec s trochou vody a postavte jej na oheň, aby voda začala vřít a uvolňovat páru.

Čokoládu nalámejte, dejte do takové žáruvzdorné mísy, jejíž dno se nebude při umístění nad hrnec s horkou vodou dotýkat. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak přidejte hřebíček i pomerančovou kůru, promíchejte a rychle lžičkou plňte do formiček. Nechejte ztuhnout v lednici.

Do čokoládové směsi místo pomeranče a koření příště zkuste nasekané oříšky nebo citrónovou kůru. Na ozdobu se kromě oříšků hodí i sušené brusinky.

Do ponožek dávám kromě čokolády oříšky, sušené ovoce, perníčky a oči zamhouřím i nad gumovým medvídkem. Nemáte-li dostatek ponožek, vyrobte kalendář z obálek, z krabiček od sirek, ušijte pytlíčky s překvapením nebo tak něco.Moje dcera letos sama nastříhala papírky pro čísla na ponožky a skoro všechny číslice taky sama napsala. Strávili jsme u toho jedno pěkné odpoledne. Já vím, není času nezbyt, ale takovým netradičním domácím kalendářem uděláte dětem (a mě taky) radost. A to za tu snahu stojí, ne : )

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat