Hustá dýňová polévka z dýně Hokaido
Výborná sytá polévka. Dýně patří k nejméně kalorickým, přesto sytým potravinám. Pomůže vám při redukční dietě.
objem porce 300 ml = 144 kcal (505 kJ)
rozpis na 6 porcí:
Ingredience:
dýně hokaido, 1 kg2 menší cibule, 150 g
1 mrkev, 60 g
30 g másla
cca 2 cm kořene čerstvého zázvoru
bio kuřecí vývar (kostka z DM)
1/2 zakysané smetany 12%, 100 g
1 rohlík pro krutony
sůl, čerstvě namletý pepř, kurkuma, muškátový oříšek, sušená petržel
Příprava:
Troubu si předehřejte na 180 °C.Dýni hokaido si opláchnete, rozkrojte a vyndejte semínka (můžete si je orestovat na pánvi a použít později pro zdravé mlsání). Cibuli, mrkev a dýni i se slupkou si nakrájejte na stejně velké kostičky a vše dejte do pekáčku. Zeleninu přelijte rozehřátým máslem (1 lžičku másla si ponechte pro krutonky), osolte, opepřete a dobře promíchejte. Vložte do trouby a pečte do zlatova cca 40 minut, v polovině pečení zeleninu promíchejte, aby zezlátla ze všech stran.
Mezi tím si na nepřilnavé pánvi připravte na lžičce másla krutonky. Rohlík, může být z předchozího dne, nejlépe celozrnný, si nakrájejte na drobné kostičky a orestujte si je do zlatova, krutonky můžete posypat sušenou petrželkou.
Ve větším hrnci si připravte podle návodu 1,5 litru bio vývaru, přidejte do něj na drobno nastrouhaný zázvor a upečenou zeleninu. Povařte 5 minut a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Polévku ochutnejte a pokud je třeba ještě dosolte, přidejte 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku a 1/2 lžičky kurkumy. Povařte vše dalších 10 minut.
Na závěr přidejte do polévky 100 g zakysené smetany a vše rozmíchejte, nebo si zakysanou smetanu můžete nechat až na ozdobu hotové polévky. Servírujte posypané krutonky.
Dobrou chuť
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.