Výborný bezlepkový oběd - kukuřičná polenta s grilovanou zeleninou
Snažím se zařazovat do svého jídelníčku bezlepková jídla. Je až překvapující kde všude lepek v potravinách je, když se na to člověk zaměří.
4 porce
Ingredience
1 hrnek instantní kukuřičné polenty neuvařené2/3 hrnku nastrouhaného parmazánu
špetka kajenského pepře
olivový olej
2 stroužky česneku, pokrájené
2 lžíce čerstvého tymiánu nebo oregána (nebo 1 lžíce sušeného koření)
šťáva z půlky citrónu
8 stonků chřestu (dřevnaté konce odříznout)
4 jarní cibulky, rozkrojit podélně
1 lilek, nakrájet na plátky
250 g žluté dýně
1 hrnek šery rajčátek
Omáčka
2 grilované červené papriky (já si kupuju už hotové v makru, kupte ty s opečenými černými kousky)
1/3 hrnku teplého zeleninového nebo kuřecího vývaru, dají se sehnat instantní bio v DM
1 stroužek česneku, pokrájet
3 pažitky, bazalky nebo petrželky (trošku nechat na ozdobu)
1 lžíce balzamika
Příprava
Přiveďte v pánvi 3 hrnky vody k varu, přisypte polentu a promíchejte. Snižte teplotu a za stálého míchání prohřívejte 3–5 minut. Přisypte 1/3 hrnku parmazánu, okořeňte kajenským pepřem a solí. Přendejte do formy na koláč a nechte odpočinout.Zapněte si troubu na grilování. V misce si smíchejte tymián, citrónovou šťávu a olej, okořeňte solí a pepřem. Směsí potřete zeleninu. Grilujte z každé strany cca 5 minut do změknutí. Na závěr posypte zbytkem parmazánu.
Ingredience na omáčku všechny rozmixujte do hladka v mixéru.
Polentu si rozkrojte a trojúhelníčky servírujte na grilovanou zeleninu politou omáčkou.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.