Příspěvek si uložili
Další příspěvky
Recept na domácí kysané zelí
Na podzim jsem byla na makrobiotické přednášce paní Dagmar Lužné. Velice mě oslovil recept na domácí kysané zelí pouze ve sklenicích kysané... Celou zimu stále zelí dokvašuji a jde na odbyt, je chutnější než to kupované. Je velkým zdrojem vitamínů. AHA, KDO CHCE RECEPT, TAK SI MUSÍ PŘÍSPĚVEK ROZKLIKNOUT A JE TAM:-)
Na 1 kg zelí potřebujete:
3 dkg - 4 dkg nejlépe mořské soli, má více minerálů , ale už jsem dávala i obyčejnou, ale každý si musí množství vyzkoušet. Mně vyhovují dkg 3.4 cibule
lžička kmínu, já dávám jenom na špičku lžičky
Zelí nakrájím na mixéru, cibuli také, prosolím a nechám chvíli stát. Vymačkávám puštěnou šťávu a cpu do litrových skleniček i s cibulí. Zavíčkuji hlavou ominia, dám do pekáčku, aby štáva netekla po zemi při fermentaci.
Za 3-5 dní je zelí hotové. Poznáte to tak, že víčko se samo zpátky zatáhne, jako když zavařujete. Paní Lužná říkala, že takto vydrží až dva roky. Nám bohužel nevydrží moc dlouho, vždy se sní. Dnes jsem koupila 15 kilo, tak budu zase nakládat.
Dobrou chuť!!! Já mám zelí nejraději zamíchané v br. kaši nebo s hrachem či čočkou.
Můžete ho zjemnit při nakládání tím, že na dno sklenice dáte kousek jablíčka... to nám také radila paní Lužná.
Renata Ata Atinka
Nemáte zač.Ten recept tam byl ,ale když se článek nerozklikne, tak není vidět. Přeji, ať Vám zelí chutná...
Renata Ata Atinka
Také jsem ty výsledky četla, ale v té době jsem už měla v lednici minimálně 3 skleničky svého vlastního zelí, tak jsem zůstala vpohodě. :-)
Květa Hovorková
Atinko, můžete pro nás neznalé přidat do příspěvku návod jak to Vaše zelí připravujete? Byla jsem zděšena výsledky Dtestu, kdy některá testovaná zelí v sobě neměla žádný vitamín C :(
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.