Kalkula�ka hubnut�

Autora si uložili

Původní příspěvek

Renata Ata Atinka

rosa Schneider

zdroj nahraný příspěvek

uloženo z Doma vyrobené
vloženo 24.10.2013

Kváskový chléb

Recept mám od kamarádky, tak jsem pouze překopírovala, ale třeba někoho inspiruje... Na fotografii je už můj první kváskový chléb :-)



Do větší mísy vlijeme „hladový“ kvas a budeme jej 3x „krmit“.

1. krmení (např. ráno, zabere cca 5 min času)
Do kvasu přilijeme 80g teplé vody a přisypeme 80g žitné chlebové mouky (prodává Globus nebo Kaufland). Dobře promícháme (např. metlou), přiklopíme poklicí, ale neutěsníme (kvásek musí dýchat) a postavíme ideálně na teplé místo (já ho mám na sporáku a jde to taky).
Kvásek začne nabývat a budou se na něm tvořit bubliny. Na konci procesu kvasení klesne (cca za 6-8 hodin nebo přes noc). V té chvíli je opět hladový a můžeme krmit.
2. krmení (večer)
Do kvasu přilijeme 80g teplé vody a přisypeme 80g žitné chlebové mouky, celý proces opakujeme.
3. krmení (ráno další den a odpoledne je kvas hotový)
Do kvasu přilijeme 80g teplé vody a přisypeme 80g žitné chlebové mouky.
Když kvásek naposledy klesne, silně nakysle voní po chlebu a je krásně probublaný.
Celkem máme 480g + počáteční díl kvasu a můžeme péct chleba.
Do mísy odvážíme 420g kvasu, 300g teplé vody, 1,5kávové lžičky soli, koření (kmín, koriandr, fenykl, česnek nebo nic z toho), semínka (slunečnice, len), 210g žitné chlebové mouky a 280g pšeničné hladké mouky.
Zamícháme (vařečkou nebo mixérem s hnětačem).
Těsto je husté, lepivé a neteče.
Těsto přendáme do formy (silikonovou nevymazáváme, ostatní raději ano např. sádlem) a dáme na teplé místo kynout (nebo do trouby vyhřáté na cca 40°C). Kynutí trvá zhruba 2-3 hodiny. Těsto nejméně 1x zvětší svůj objem.
Pečení: Pečeme celkem 40-50 min, je třeba pečení vychytat podle vlastní trouby, ale obecně:
Zároveň s chlebem vložíme do trouby vyhřáté na 180°C hrnek (plecháček) s vodou. Před pečením těsto potřeme vodou.
Po 10min pečení zmírníme teplotu na 160°C a pečeme dalších 30-40 min.
Upečený chléb po poklepání „dutě“ zvoní. Zabalíme do utěrky a necháme na mřížce vychladnout.
Zbylý kvas uložíme (hladový) do ledničky v neuzavřené nádobě (aby mohl dýchat, je ale dobré jej přikrýt víčkem, aby nevysychal).
Před dalším pečením kvas opět 3x dokrmíme a tak budeme mít vždy dostatek na pečení a zbytek na uložení.

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat