Proč jíst hrášek?
Je kulatý, zelený a zdravý. Patří do rodiny luštěnin, které obsahují tolik potřebnou vlákninu. A nejen to.
Naštěstí jsme trošku povyrostli a začali si vybírat, co chceme jíst, jak to chceme jíst a proč to chceme jíst. Hrášek je rozhodně zelenina, která si zaslouží druhou šanci!
Pokud zrovna není sezóna čerstvého hrášku, můžete ho nahradit zmraženým nebo nakládaným hráškem. V obou případech si však musíte najít svého výrobce, který tuto delikátní surovinu umí zmrazit nebo zavařit. Je to někdy metoda pokus–omyl, uznávám. Já osobně, pokud není k dispozici čerstvý, dávám přednost mraženému hrášku. Sterilovaný hrášek už získá takovou tu typickou, jinou, chuť.
Hrášek má výborné nutriční hodnoty. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Hrášek na rozdíl od klasických luštěnin obsahuje menší množství vápníku a fosforu, ale mají velmi podobné hodnoty v přínosu proteinů a karbohydrátů. Hrášek je také oblíbeným pomocníkem při snižování cholesterolu.
Hrášek je vhodný i pro diabetiky, pomáhá udržovat krevní cukry. Za pomoci hrášku lze sestavit plnohodnotné, velmi chutné jídlo, které dodá energii a přitom nezvedne hladinu cukru v krvi.
Podívejte se co všechno v hrášku můžeme najít: vlákninu, vitamin A, vitaminy B, železo, hořčík, thiamin, niacin, zinek, riboflavin, betakaroten...
Jak používat hrášek
Čerstvý hrášek (vemte na milost i zmražený)– do salátů
– přimíchejte si ho k bramborové kaši
– kombinujte ho s kuskusem, bulgurem nebo rýží
– dělejte z něho polévku, 2/3 hrášku povařte s vývarem a další zeleninou a rozmixujte. Do hotové polévky vždy přimíchejte zbylý čestvý hrášek, který už nevařte.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.