1 x uložení
Recept na domácí kysané zelí
Na podzim jsem byla na makrobiotické přednášce paní Dagmar Lužné. Velice mě oslovil recept na domácí kysané zelí pouze ve sklenicích kysané... Celou zimu stále zelí dokvašuji a jde na odbyt, je chutnější než to kupované. Je velkým zdrojem vitamínů. AHA, KDO CHCE RECEPT, TAK SI MUSÍ PŘÍSPĚVEK ROZKLIKNOUT A JE TAM:-)
Na 1 kg zelí potřebujete:
3 dkg - 4 dkg nejlépe mořské soli, má více minerálů , ale už jsem dávala i obyčejnou, ale každý si musí množství vyzkoušet. Mně vyhovují dkg 3.4 cibule
lžička kmínu, já dávám jenom na špičku lžičky
Zelí nakrájím na mixéru, cibuli také, prosolím a nechám chvíli stát. Vymačkávám puštěnou šťávu a cpu do litrových skleniček i s cibulí. Zavíčkuji hlavou ominia, dám do pekáčku, aby štáva netekla po zemi při fermentaci.
Za 3-5 dní je zelí hotové. Poznáte to tak, že víčko se samo zpátky zatáhne, jako když zavařujete. Paní Lužná říkala, že takto vydrží až dva roky. Nám bohužel nevydrží moc dlouho, vždy se sní. Dnes jsem koupila 15 kilo, tak budu zase nakládat.
Dobrou chuť!!! Já mám zelí nejraději zamíchané v br. kaši nebo s hrachem či čočkou.
Můžete ho zjemnit při nakládání tím, že na dno sklenice dáte kousek jablíčka... to nám také radila paní Lužná.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.