Mirka Petrášková
zdroj nahraný příspěvek
album Jídelníček
uloženo z Příloha nebo i hlavní jídlo
vloženo 21.01.2015
Lilek recepty
Lilek pečený v troubě se sezamovými semínky a šťávou z citrónu.
Ingredience
1 velký lilek3 lžíce olivového oleje
½ lžíce citrónové šťávy
¼ lžíce soli
2 stroužky česneku
¼ hrnku sezamových semínek bez slupky (bílý sezam)
sezamový olej na pokapání (je výborný i pro recepty čínské kuchyně)
kůra z citrónu
Příprava
Odkrojte konce lilku. Pomocí škrabky oloupejte podélně slupku v cca 2 cm širokých pruzích, nebo jak vám to s vaší škrabkou půjde. Potom lilek nakrájejte na cca 7 mm tlustá kolečka.Smíchejte dohromady olej, šťávu z citrónu, sůl a prolisované stroužky česneku. Směsí potřete každý plátek z obou stran.
Troubu si předehřejte na 170 °C. Lilek si vyskládejte na pečící papír. Lehce posypte sezamovýmii semínky a kolečka otočte semínky dolu a posypte druhou stranu.
Pečte cca 20 minut, potom lilek opatrně otočte a pečte dalších 20 minut.
Servírujte na talíř. Lehce pokapte sezamovým olejem a dozdobte citrónovou kůrou a třeba pažitkou.
Já to mám ráda samotné s bílým jogurtem rozmíchaným se stroužkem česneku. Nebo si to můžete dát jako přílohu k masu.
No a kdyby vám náhodou opečený lilek zbyl, tak když ho rozmixujete, je z toho výborná pomazánka na chleba : )
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.