Kalkula�ka hubnut�

Původní příspěvek

Šárka Štědrová

Tereza Kohlová

zdroj nahraný příspěvek

album Přílohy
vloženo 04.09.2014

Pečená podzimní zelenina

Moudří lidé radí, kdo drží dietu, chce hubnout, ať se zaměří na kvalitní sezónní potraviny, které mají v sobě sílu. Třeba vás bude inspirovat recept na pečenou kořenovou zeleninu s citrónem a česnekem.

4 porce

Ingredience

1 střední květák (občas se na trhu objeví i jiné barvy, třeba oranžová, ale i klasický bílý květák je výborný)
1 menší celer
1 bulva fenyklu
1 malá dýně (oranžová)
1 hlavička česneku
1/2 citrónu - vymačkat šťávu
1 lžička olivového oleje
sladká červená paprika (vyplatí se vám jí koupit u arabů nebo v nějakém maďarském obchodě, taková paprika je vynikající, má sílu, není ničím "nastavovaná")
koření podle chuti - tymián, oregano, bazalka, šalvěj...

Při servírování:
čerstvé bazalkové lístky
čersvě namletý pepř

Příprava

Velké růžičky květáku si pokrájejte na plátky, vzniknou vám pěkné stromečky. Zbytek malých růžiček, rozdělte na menší kousky. I další zeleninu pokrájejte na sympatickou velikost "akorát do pusy" a rozprostřete na plech. Já jsem toto množství rozložila na 2 plechy.

Zeleninu pokapejte olejem, posypte paprikou a dalším kořením. Rozdělte hlavičku česneku na jednotlivé stroužky a i se slupkou je rozhoďte mezi zeleninu. Vše zakapejte šťávou z citrónu.

Troubu si rozehřejte na 190 °C a začněte péct. Po 30 minutách zeleninu opatrně otočte a dopečte dalších 30 miut. Pečte do zlatova. Sledujte okraje zeleniny, aby se vám nespálily.

Naaranžujte na talíře, okořeňte pepřem a bazalkou. Nechte každého, aby si vyloupl svůj stroužek česneku.

Kdo potřebuje ať si zeleninu osolí, ale nejdřív jí ochutnejte zda je to vůbec potřeba : )

Zeleninu můžete jíst samotnou, nebo jí použít jako luxusní přílohu k libovému masu. Nebo si jí můžete vychladlou přidat k nějakému dobrému listovému salátu.

Kraje květákových stromečků jsou příjemně křehké a křupavé - zajímavý zážitek : )

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat