Kalkula�ka hubnut�

Autora následují

Původní příspěvek

Nina Konvalinková

Kateřina Pivrncová

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 11.03.2013

Co jsou antioxidanty, v čem se nacházejí?

Elixír mládí? Ano, antioxidanty zpomalují stárnutí, pomáhají i při prevenci kardiovaskulárních a nádorových onemocnění.

Pro názornost, představte si co se děje s jablkem, které jsme utrhli ze stromu. Po čase se začne zcvrkávat a sesychat, protože na něj začínají působit oxidační procesy, vzhledem k tomu, že chybí napojení na zdroj vyživující energie...

Proto je důležité našemu organismu dodávat co nejvíce potřebných látek přirozeným způsobem prostřednictvím pestré a vyvážené stravy, ve které nechybí ovoce, zelenina, obiloviny, luštěniny, maso, mléko a mléčné výrobky .

Potom je náš ochranný systém schopný přirozeně eliminovat nežádoucí přebytečné volné radikály.

Volné radikály

Volné radikály Vás chrání před mikrobakteriálními infekcemi. V současné době je často porušována rovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty. Převaha volných radikálů nad antioxidanty se nazývá oxidační proces. Volné radikály jsou charakterizovány nepárovými elektrony. V přítomnosti kyslíku se na místo nepárového elektronu okamžitě naváže molekula kyslíku a vzniká peroxylový radikál, který se snaží získat z jiné sloučeniny chybějící elektron, čímž vytváří jiný volný radikál. Tato řetězová reakce je přerušena buď vazbou dvou radikálů na sebe nebo reakcí s antioxidantem.

Další zdroje přírodních antioxidantů

lesní plody

ostružiny, borůvky, brusinky, lesní jahody, maliny

ovoce

jahody, broskve, třešně, hrozny, švestky, blumy, jablka, citróny, pomeranče, grepy, kiwi, avokádo, rozinky

zelenina

brokolice, zelí, kapusta, růžičková kapusta, listové saláty, špenát, červená řepa, sladké brambory, sladké papriky, česnek, cibule, řeřicha, mrkev, hrášek, ananasový meloun

nápoje

káva, zelený čaj, brusinková šťáva, hroznový džus, víno a pivo v rozumném množství

bylinky - koření

rozmarýn, máta, šalvěj, tymián, oregano, kopr

luštěniny

všechny luštěniny, působí příznivě na náš zažívací trakt

obiloviny

všechny celozrnné obiloviny

ořechy

doporučují se především vlašské a pekanové ořechy

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat