Vinné listy - jídlo bez práce, pozor silně návykové : )
Opravdu, kombinace vinných listů plněných rýží v kombinaci s grilovanou paprikou je tak dobrá, že se ve vašem jídelníčku určitě zabydlí : )
Je to na přípravu dost alchymie, je třeba si trošku předvařit rýži, ale ne moc, aby když se potom vaří (napařuje) zabalená ve vinných listech, aby nebyla moc rozvařená.
Ve výsledku jsem dospěla k tomu, že dám na odborníky, kteří vinné listy umí mistrovsky připravit. Je to jídlo, které pochází ze středního východu, říkají mu dolmas nebo dolmades. Možná by se vedly spory zda originál pochází ze Sýrie, Libanonu, Turecka nebo dokonce můžete najít obdobu i v řeckém jídelníčku.
Existuje i masová verze, obvykle s jehněčím masem, ale té jsem, přiznám se, na chuť nepřišla.
Pro sebe jsem objevila 3 značky vinných listů, které jsou výborně, jemně okořeněné a jsou opravdu lahodné. Je to Amer, Türkel nebo Yurtan. Zkoušela jsem i jiné značky, ale byla jsem obvykle zklamaná. Takže, jestli budete chtít vinné listy vyzkoušet, pokuste se najít jednu z těchto 3 značek. Já chodím ráda do arabského obchodu v Opletalově ulici v Praze, blíže k Václavskému náměstí.
Jinak vynikající je k tomu pečená paprika. Můžete si jí udělat sami, masitou kápii si dáte na gril, opečete z obou stran. Potom jí ještě teplou dejte do sáčku, bebo krabičky s víčkem, aby se "zapařila" a šla dobře stáhnout slupka.
Nebo pokud není sezóna na levné papriky, kupte si hotové nakládané pečené papriky.
Porce akorát pro jednu osobu je 5 vinných listů a tak 2–3 papriky, podle velikosti. V plechovce je obvykle 10 vinných listů.
Někdo k tomu má rád ještě řecký salátek tzaziky. Ale mě to přijde už moc chutí najednou.
Tak pokud zkusíte, přeji ať vám to zachutná jako mě : )
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.