Jáhlový slaný koláč s kapustou
Ingredience na jáhlovou krustu
1 lžíce kokosového oleje
1 lžička na drobno nakrájeného česneku
1 hrnek nevařených, propláchnutých jáhel
1 hrnek zeleninového vývaru
1 hrnek vody
1/2 lžíčky soli + pepře
Příprava
Rozehřejte si pánev a přidejte 1/2 lžíce kokosového oleje. Přidejte česnek a restujte lehce do zlatova. Přidejte jáhly a restujte 3 minuty až se začnou připékat. Potom přilijte zeleninový vývar, vodu, sůl a pepř. Míchejte, přiveďte k varu. Stáhněte na minimum a bez míchání nechte vařit 15 minut.
Mezi tím si rozehřejte troubu na 170 °C. Vyberte si kulatou pečící formu na koláč. Pomocí silikonové vařečky utěsněte jáhly po dně a okrajích formy tak, aby vám vznikla základní krusta pro slaný koláč.
Jemně potřete 1/2 lžíce rozehřátého kokosového oleje. Pečte 10–12 minut dokud nezačnou okraje zlátnout.
Ingredience na nnáplň do slaného koláče
8 vajíček
1/3 hrnku sýru riccota
1/4 hrnku mléka (použijte mandlové mléko, pokud máte)
1/2 lžičky soli + pepře
1/2 lžíce kokosového oleje
3 lžíce nakrájené šalotky (malé cibulky)
2 lžičky nakrájeného česneku
1 lžíce bazalky nebo šlavěje
1/2 lžička rozmarýnu
4 hrnky pokrájené kapusty
1/4 hrnku parmazánu
Příprava
Mezi tím, co se peče krusta, promíchejte vajíčka, ricottu, mléko, sůl a pepř. Odložte na stranu.
Ve velké pánvi si rozehřejte olej, přidejte šalotku, restujte do lehce zlatova. Přidejte česnek, šalvěj a rozmarýn, restujte za stálého míchaní 30 sekund. Přimíchejte kapustu a vařte další 2–3 minuty do zavadnutí. Nechte vychladnout, potom smíchejte s vajíčkovou směsí a vylijte na upečenou krustu.
Pečte potom v troubě cca 35 minut. Na závěr posypte parmazánem. A grilujte 5 minut. Pozor ať slaný koláč pod grilem nespálíte.
Koláč nechte vychladnout a najrájejte ho na 8 porcí.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.