Výborná pomazánka z fazolí
Tato zdravá pomazánka se hodí na celozrnný chléb nebo pokud čekáte návštěvu tak s mexickými čipsy nachos. + Pár rad jak omezit plynatost fazolí : )
Snažím se více zařazovat luštěniny na svůj jídelníček. Co je pro mě moc důležité je, že jsou syté a nehoní mě po nich mlsná : )
Ingredience
2 hrnky uvařených tmavých fazolí
1/2 hrnku salsy, směs rajčat s cibulí
2 lžíce limetkové šťávy
1/2 lžičky mletého římského kmnu
2 lžce čerstvé plocholisté petržele
1 1/2 lžíce tahini (kupte si ve zdravé výživě - jedná se o pastu z mletého sezamového semínka - bude se vám hodit i do hummusu z cizrny)
2 stroužky prolisovaného česneku (můžete i bez, ale já mám česnek moc ráda : )
sůl a pepř
Příprava
Použijte propláchnuté fazole z plechovky nebo si namočte svoje fazole přes noc a uvařte si je. Mě se osvědčilo před vařením vodu z namočených fazolí slít a fazole ještě propláchnout čistou vodou. Potom, ještě teplé fazole, mixuji tyčovým mixérem, abych z fazolí "vyhnala" co nejvíce plynů : ) Nechte rozmixované fazole vychladnout.
Pokud nemáte kupovanou salsu, tak si na pánvi na lžičce olivového oleje orestujte 1 malou na drobno nakrájenou cibuli a 2 rajčata. Pokud chcete, vyndejte semínka, já si je tam nechávám. Okořeňte solí a mletým zázvorem.
Potom přidejte petrželku, salsu, tahini a česnek. Vše rozmixujte do hladka. Okořeňte solí a pepřem, pokud je pomazánka příliš hustá, zřeďte jí lžící vody.
Tak snad vám to zachutná jako mě.
Pomazánku můžete vyzkoušet i z jiných druhů fazolí nebo luštěnin. Nebojte se experimentovat.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.