Recept na těsto na pizzu
Pustili jsme se doma do výroby pizzy. Děti jí mají rády, kupovaná z kamenné pece je výborná, ale proč se nepustit do domácí máma pizzy : )
Ingredience
na těsto:500 g polohrubé mouky (babiččina volba)
350 ml vlažné vody
20 g droždí (½ kostky)
5 lžic panenského olivového oleje
1 lžička soli
½ lžičky cukru
červené sugo na potření pizzy:
1 větší plechovka - loupaná rajčata nebo domácí protlak recept najdete zde
1 malá cibule
2 stroužky česneku
kdo má rád, může do suga ještě přidat sušené oregáno
na ozdobu:
my jsme doma našli mozzarelu a šunku
a zbytek ementálu
na vytaženou pizzu z touby jsme potom nastrouhali troušku sýra peccorino
Ideálně by tam měla přijít nakonec, po upečení, ještě čerstvá bazalka, ale tu jsme neměli :)
Příprava
Do malé misky si dejte všechnu vodu, lehce ohřátou, aby byla vlažná, rozmíchejte v ní droždí a přidejte cukr a trošku mouky, aby měl kvásek co jíst : ) Přikryjte fólií a dejte na teplé místo vzejít. Já protože obvykle bojuju s časem, a jídla, která dlouho trvají mě moc nebaví, tak dávám kvásek do trouby. Jen je třeba skontrolovat, aby trouba nebyla víc než na 40°C, aby jste kvásek "nezabili", teplota by měla být taková ta příjemná opalovací letní : )Vzešlý kvásek prošlehejte s olejem a solí. Tuto směs vlejte za stálého míchání k mouce.
Chytří lidé říkají, že by těsto nemělo lepit. Naše tedy lepilo. Ale nechtěla jsem do něj přidávat další mouku z obavy aby těsto nebylo moc tuhé a tak jsem ho dala kynout do trouby. Nádobu s těstem přikryjte fólií.
Mezi tím si připravte červené sugo. V malém hrnci si orestujte cibuli, potom přidejte česnek, nechte ho rozvonět a zalijte protlakem, nechte 15 minut povařit, aby se zjemnila chuť česneku a zredukovala tekutina. Ideálně pak sugo rozmixujte tyčovým mixérem, aby bylo hladké. Nechte vychladnout.
Troubu si předehřejte na maximum co vaše trouba dokáže, alespoň 230°C. Opravdu rozpálená trouba je důležitá, aby pizza byla křupavá.
Když vám těsto zdvojnádobí svůj objem, můžete začít tvarovat pizzu. Já jsem si těsto rozdělila na 2 poloviny. Plech jsem si vyložila pečícím papírem. Protože těsto bylo hodně lepivé, posypala jsem ho na povrchu troškou hladké mouky a začala pomocí dlaní a prstů tvarovat kulatou pizzu. Té lepivosti se nebojte, těsto podle tohoto receptu je opravdu chutné. Kdyby jste ubrali vodu, těsto by sice nelepilo, ale také by bylo po upečení suché jako prkýnko. Okraje pizzy ještě můžete pomocí mašlovačky potřít olivovým olejem. Okraj je potom pěkně zlatavý a přebytečná mouka na povrchu, kterou kste použili pro snadnější tvarování se krásně spojí s těstem.
Kyž se vám podaří vytvarovat přiměřeně kulatou pizzu, pomocí naběračky na ní rozprostřete polovinu vychladlého suga, a potom zdobte tím co máte po ruce. Ještě malá rada, při dalších pokusech jsme dali šunku hned na sugo a na ní sýr, je to lepší, než když je šunka na povrchu, protože se tolik nevysuší. Osvědčilo se mi pizzu nechat ještě tak 10 minut odpočinout, ona ještě nakyne a vytvoří uvnitř takové ty nepravidelné sympatické bublinky : ) A šup s tím do vyhřáté trouby.
Pizzu sledujte, aby byla akorát do zlatova, když jí přepečete, bude moc tuhá.
Pečte cca 10 minut. Signálem je, že sýr na povrchu bublinkuje. Musíte si otestovat jak vaše trouba umí pizzu péct : )
Na závěr posypte nastrouhaným pecorinem nebo parmazánem, rozkrájejte a servírujte.
Dobrou chuť : )
PS: Ty bochánky vlevo, to jsou speciální pizzy pro skřítky od Barborky : )
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.