Kalkula�ka hubnut�

Nina Konvalinková

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 13.11.2013

3 x uložení
3 x komentář

Lepek, alergie nebo zvýšená citlivost

Také máte ve svém okolí někoho kdo má bezlepkovou dietu - celiakii? Čím to je, že se počet alergiků zvyšuje?

Co je to lepek (gluten)?

Lepek je obilná bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmenu a ovsu. Čím to je, že stoupá počet lidí, kteří mají alergii na lepek? Trpěli alergiemi i naši předci? Hlavním důvodem alergií je technologie zpracování obilnin. Dříve se obilí zpracovávalo mletím mezi mlýnskými kameny. V době moderních technologií se obilniny zpracovávají pod velkým tlakem mezi ocelovými válci, kdy dochází k oddělení jednotlivých vrstev obilného zrna. Dojde k oddělení slupky a klíčku zrna což prodlouží skladovatelnost mouky. Klíčky se potom používají do krmných směsí pro zvířata.

Ze zrna zbyde vnitřní bílá část, která obsahuje v průměru 70 % škrobu a 30 % bílkovin, převážně lepku.

Jak naše tělo tráví lepek, na co si dávat pozor?

Celý trávicí proces začíná už v ústech. Sliny obsahují enzym ptyalin, který umí štěpit obilné škroby.

Pro dobré trávení je proto velmi důležité obilnou stravu dobře v ústech rozžvýkat a promíchat se slinami, které rozloží lepek na základní bílkovinné elementy - aminokyseliny. Špatně rozžvýkané pečivo z bílé mouky prochází žaludkem a v celé hmotě škrobu a lepku přechází do střev. Pokud se lepku ve střevě nashromáždí více, dochází k blokování trávení a vytváří se kyselé prostředí a přemnožení mikroorganismů což zhoršuje propustnost střevní stěny.

Střevní stěna potom propouští do krve nestrávené bílkoviny, lepek a mléčnou bílkovinu kasein, kterou umí lidské tělo pomocí enzymů přirozeně zpracovávat v batolecím věku do dvou let. Tyto látky způsobují zahlenění organismu. U malých dětí je citlivost na lepek nejvýraznější, reagují obvykle průjmy. U dospělých se vyskytují časté střevní problémy, které jsou způsobeny letitými usazeninami ve střevech a jsou často špatně léčeni kvůli chybné diagnóze.

Co jíst - co je bez lepku?

Inspirujte se obrázky na fotografii.

Pokud nemáte alergii na lepek, snažte se jíst i celozrnné pečivo a postupně bílé pečivo omezovat.

Mě se osvědčilo i omezení kravského mléka, asi něco na tom bude, že už nejsme miminka a některé potraviny už nám prostě v dospělosti nedělají dobře : )

Zamyslete se nad tím, budte se cítit lépe, postupně odpadne chronická únava.

Adéla Hrochová

Je to vážně k zamyšlení, ale fungovat s potravinami, které obsahují lepek je tak pohodlné... : ) Zkusím více zařadit potraviny bez lepku. Snažím se proniknout i do bezlepkového pečení, tak jsem sama zvědavá jak budu úspěšná.

nevhodný obsah
nahlásit nevhodný obsah

Petr Najman

Zkusil bych to bezlepkově. Když ono je to těžké, kde sehnat bezlepkové pečivo? Musím se porozhlédnout. Každopádně díky za tip.

nevhodný obsah
nahlásit nevhodný obsah

Silvie Kočičková

Pěkný příspěvek Nino. Je to vážně k zamyšlení zda nezkusit stravu bez lepku. Děkuju : )

nevhodný obsah
nahlásit nevhodný obsah

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat