Kalkula�ka hubnut�

Zdravý burgr z čočky a hub

Vynikající vegetariánský burgr na celozrnné bagetce. Sytá dobrota za kterou vás vaše váha bude mít ráda.

6–8 porcí

Ingredience

1 hrnek čočky beluga, dá se sehnat, je to černá čočka, která je velmi rychle uvařená a nerozpadá se
2 hrnky hub shitake, nebo směsi hub (cca 175 g)
1 červená cibule, nakrájená na drobno
5 stroužků česneku
3 lžíce čersvého rozmarýnu
1 lžíce čerstvého tymiánu
2 lžíce tamari (druh kvalitní sojové omáčky)
80 g slunečnicových semínek
15 tmavých oliv kalamata
3 lžíce olivového oleje (nebo jestli máte kokosový olej)
1 lžíce dijonské hořčice
špetka soli
čersvě namletý černý pepř

Příprava

Propláchněte čočku a nechte jí okapat. Vložte ji do hrnce spolu se 2 hrnky vody a přiveďte k varu. Vařte pod pokličkou na mírném ohni, cca 20–25 minut, do měka. Pokud se nevstřebala všechna voda, vylejte ji a nechte čočku vychladnout.

V pánvi si rozehřejte lžíci olivového oleje, přidejte cibuli a špetku soli. Restujte cca 2 minuty, potom přidejte česnek, rozmarýn a tymián. Po chvíli přidejte houby, nechte je restováním zezlátnout. Po cca 5 minutách přidejte tamari a dobře promíchejte.

V mixéru si na jemno rozemelte slunečnicová semínka. Přidejte uvařenou čočku, houbovou směs, hořčici, olivový olej, a čerstvě namletý pepř. Vše rozmixujte. Směs by měla být spíše tužší. Na konec přidejte olivy, rozmixujte tak, aby zůstaly ve větších kouscích.

Ze směsi vytvarujte 6–8 kuliček. Nebo podle velikosti vaší bagetky. Zmáčkněte je, aby jste vytvořili tlustší placičky, urovnejte okraje, aby nebyly popraskané.

Burgry si potom můžete před podáváním prohřát v pánvi. Opečte je z každé strany 4 minuty do zlatova.

Servírujte na celozrnné bagetce.

Burger si můžete polít omáčkou z kešu.

Kešu omáčka

1/2 hrnku syrových nesolených kešu, předem namočených na 4–12 hodin do vody
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce pažitky
1/2 lžičky soli
lžička medu nebo jahodového syrupu

Příprava

Všechny ingredience dejte do silného mixéru, přidejte 1/4 hrnku vody. Rozmixujte do hladka. Pokud je třeba přidejte ještě jeden stroužek česneku.

Burger můžete na vrch dozdobit špenátovými lístky, rukolou, avokádem...

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat