Kalkula�ka hubnut�

Autora si uložili

Původní příspěvek

dieta .cz

Romana Lysoňková

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 26.11.2017

Proč jíst denně kysané zelí?

Může lžíce kysaného zelí denně změnit váš život? Přečtěte si více o mimořádných vlastnostech kysaného zelí.

Pozitivní účinky lžíce kysaného zelí denně

● kysané zelí má pozitivní vliv na očistu a celkovou detoxikaci těla
● obsahuje zdravé enzymy, probiotika, vitamíny a minerály
● laktobacily v kysaném zelí pomáhají při zažívání, jsou velkým přínosem pro naše střeva
● kysané zelí je díky vysokému obsahu vlákniny jako "kartáč" pro naše vnitřnosti, nejen pro střeva a játra, ale i pro svaly a činnost našeho mozku (pomáhá při Alzheimerově chorobě)
● pomůže uvnitř těla, ale bude vidět i vně, na naší pleti a vlasech
● pomáhá zmírnit chutě na sladké, je nízkokalorické s výbornými sytícími účinky
● každodenní konzumace lžíce kysaného zelí nám pomůže postupně odbourat toxiny a získat více energie

Dobré zkušenosti jsou s konzumací lžíce kysaného zelí v ranních hodinách.

Jaké kysané zelí si vybrat

Vyberte si kysané zelí s co nejmenším množstvím soli, zelí by nemělo obsahovat žádný přidaný cukr. Nekupujte pasterizované nebo sterilované zelí, prošlo konzervací při vysoké teplotě, která zničí většinu nutričně významných látek, které přirozeně vznikají při pomalé fermentaci kysaného zelí. Dávejte přednost sterilovanému zelí ve skle před aluminiovými obaly.

Vyrobte si své domácí kysané zelí

1 kg zelí

15 g mořské soli

lžička kmínu (volitelné)


Zelí si nakrouhejte na drobné nudličky ručně nebo pomocí mixéru, osolte ho, ručně promačkejte a promasírujte a nechte hodinu odpočívat. Potom vlhké zelí napěchujte do zavařovacích skleniček až po okraj, rozdělte do nich přebytečnou šťávu a zavíčkujte je, nedotahujte je úplně na doraz, aby zelí mohlo dýchat. Zelí začne fermentovat při pokojové teplotě za cca 5 dní, můžete ho ochutnávat. Zelí může zrát i 6 týdnů. Pokud chcete proces fermentace zpomalit, dejte sklenice do lednice. Takto připravené zelí by vám mělo v chladu vydržet i 6 měsíců.

Hotové kysané zelí si můžete před podáváním vylepšit křenem, koprem, cibulí nebo česnekem.

Historie kysaného zelí

Kysané zelí jedli před stovkami let naši předci napříč různými kulturami. Ve střední Evropě jsme zvyklí používat kysané zelí jako teplou přílohu k masu. Myslete však na to, že nejvíce nutričních hodnot získáte z tepelně neupraveného kysaného zelí.

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat