Kačka Vohnoutka
zdroj www.uspesna-lecba.cz
album zdraví
uloženo z Jak pečovat o své zdraví
vloženo 13.05.2014
Tibetská houba domácí kefír
Podívejte se, čím vším je houba kefírka užitečná.Na těchto stránkách je vše popsáno vyčerpávajícím způsobem, proto je zde dávám k nahlédnutí.
Odkud kefír pochází?
Kefírová kultura pochází jednak z kavkazských hor a taky z opatství v Tibetu (tamní kefírová zrna nazývaná Tibetská houba jsou drobnější) a je snad 5000 let stará. Co se Kavkazu týká, tak podle legendy daroval kefír příslušníkům ortodoxní církve Aláhův prorok, Mohamed. Kvůli pověře, že "Prorokova zrna" ztratí svoji moc a sílu, pokud by se ho zmocnili nevěřící, byl přísně střežen před cizinci a byl předáván z generace na generaci a pokládán za součást kmenového bohatství. Cizinci občas dostali ochutnat hotový nápoj, ale samotná kefírová kultura zůstávala tajemstvím. V devatenáctém století začali kefír zkoumat ruští doktoři a začali publikovat vědecké studie o pozitivních účincích kefíru. K získání kefírových zrn prý použili krásnou ženu, která měla obměkčit srdce kavkazského knížete a která po spoustě dobrodružství přivezla do Moskvy první hrnek houbiček.Obyvatelé Kavkazu používali kefír pro uchování kozího, koňského nebo kravského mléka bez ledniček (mléko uchovávali v kožených vacích) a díky němu se dožívali extrémně vysokého věku (samozřejmě nejen díky němu - žili na čerstvém vzduchu, pili čistou vodu, měli dostatek pohybu, ..). Některé nemoci (jako tuberkulóza a rakovina) tam byly úplně neznámé.
Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech a odkyseluje organismus. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také výrazně stimuluje imunitní systém. Díky faktu, že se mléčný kefír živí laktózou z mléka, mohou ho konzumovat i osoby, které jsou na tuto látku intolerantní.
Co je na kefíru tak dobrého, že byste jej měli pít?
Nápoj (ať už ten mléčný nebo vodní) zamezuje shromažďování a hnití potravy ve střevech, odkyseluje organismus (i když je chuťově kyselý, vyvolává zásaditou reakci organismu), produkuje enzymy, které pomáhají uvolnit ve vodě nerozpustné látky, rozkládá těžce stravitelné látky (rozkládá například laktózu v mléce, a proto ti, pro koho je mléko těžce stravitelné, nemívají s mléčným kefírem problémy). V trávicím traktu se dokáže vypořádat s různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry, stimuluje imunitní systém. Nápoj obsahuje mnoho vitamínů, především skupiny B včetně cenného vitamínu B12 a kyseliny listové.Co všechno si můžete pomocí kefíru léčit?
Nemoci nervů, vnitřní onemocnění, bronchiální katary, veškeré sklerózy, infarkt myokardu, onemocnění žlučníku, jater, ledvin, infekční žloutenka, žaludeční a střevní onemocnění, průjem, zácpa, nemoci krve, vyrážka, ekzémy, candida (kvasinky). No a protože kefír zlepšuje imunitu a vitalitu organismu, tak se s jakoukoli chorobou lépe vypořádáme a spoustě nemocí se vyhneme. Navíc spousta chorob souvisí se špatným trávením a zácpami (60% imunity se tvoří ve střevu).Jak často pít kefír a v jakém množství?
Na některých stránkách je možné se dočíst o léčebné kúře, kdy se doporučuje pít kefír po dobu dvaceti dní před spaním, a potom týden vynechat. Osobně nejsem příznivcem těchto odpočítávaných kúr a myslím si, že ani lidské tělo není tak matematicky založené, abyste museli dodržovat tak striktní kúru.Nejlepší je pít kefír denně a to v takovém množství, jaké je Vám příjemné. Někdo pije kefír před každým jídlem, někdo jiný hrnek kefíru ráno a hrnek kefíru před spaním. Pokud ho pijete před spaním, vypláchněte si na závěr pusu nebo vyčistěte si zuby, protože některé baktérie v kefíru se kamarádí s "kazy".
Také je vhodné jednou za čas na pár dnů kúru vysadit.
Pokud s kefírem začnete, raději zpočátku pijte menší množství (třeba několik lžiček), aby si tělo postupně zvyklo na některé pro něj neznámé baktérie a kvasinky. V opačném případě můžou nastat různé problémy typu průjem, vyrážka, bolení břicha, které ale po krátké době mizí. Dalším počátečním problémem bývá i proces detoxifikace organismu, který kefír ve tvém trávicím traktu může nastartovat a pokud se Vaše tělo rozhodne zbavit se jedů třeba přes kůži, pak Vás asi nemine nějaká ošklivá vyrážka. Pokud, ale vydržíte konzumovat kefír i nadále, časem se i těchto problémů zbavíte - čím víc kefíru pijete, tím se jich zbavíte rychleji, i když bouřlivěji. Hlavně se toho nezalekněte a nepřestávejte s kefírem úplně. Kefír se ovšem dá nejen pít (a jíst), můžete si s ním zevně potírat různé vyrážky a ekzémy.
Tibetská houba vykazuje mimo jiné následující uzdravující vlivy:
uzdravuje choroby srdce a rozkládá cholesterol v céváchuzdravuje slinivku, játra a slezinu
uzdravuje žlučník, čistí žlučovody a rozkládá žlučové kameny
uzdravuje žaludek, střeva, dvanácterník a hojí vředy
uzdravuje ledviny a kontroluje močové cesty
reguluje obranné látky organismu
reguluje tlak krve
vyvíjí antibiotika a hojí záněty organismu
brzdí vývoj metastáz
zpomaluje stárnutí
zabraňuje únavě a skleslosti způsobené stresem
dodává energii a zabraňuje únavě
Jak si můžete kefír připravit (základní recept)
Na dva hrnky kefíru:
1 - 2 polévkové lžíce kefírových houbiček1/2 litru mléka
Postup:
Použijte sklenici (měla by být dost velká, aby zůstala část sklenice prázdná). Je dobré něčím nádobu přikrýt, například gázou nebo papírovým ubrouskem, aby do ní nepadaly nečistoty, ale hlavně zamezit přístupu hmyzu. Nalejte do ní mléko (tučné, polotučné a čerstvé, pokud možno ne odtučněné a s dlouhou trvanlivostí - v tomto případě tibetská houba skoro nenarůstá), vložte houbičky a 24 hodin nechejte fermentovat v pokojové teplotě. Čím vyšší teplota, tím rychlejší fermentace. Mléko neohřívejte, klidně použijte studené z lednice, kefír se nesmí vystavovat vysokým teplotám.V průběhu zrání občas sklenicí zavrťte, zatřepejte nebo promíchejte plastovou nebo dřevěnou lžící, či vařečkou (houba se nesmí dostat do styku s kovem), aby se ke kefírovým houbičkám dostalo nezpracované mléko - pokud necháte sklenici jen tak stát, může se Vám výsledný nápoj rozdělit na syrovátku a zdrcnutý kefír, ale to nevadí, protože se to dá zpět rozmíchat.
Jak poznáte, že je kefír hotový? Když sklenicí zahýbáte tak, aby se obsah rozléval po stěnách, zůstane na stěně sklenice typický kefírový povlak, který když odtéká, vytváří taková jakoby říční korýtka. No a je to hustší než mléko. Nebo uvidíte, jak je mléko rozdělené na syrovátku a sraženiny. Nebo to můžete ochutnat. Prostě to nechejte dělat tak dlouho, jak dlouho chcete. Časem si určitě najdete svůj ideální způsob. OK, kefír je hotový - má správnou konzistenci i vůni - tak co teď? Vezměte svůj kefírový (plastový) cedník a proceďte obsah do nějaké jiné nádoby, ze které kefír buď hned zkonzumujte nebo ho dejte do lednice, kde Vám vydrží prakticky neomezeně dlouho. Nejlépe se kefír přecedí, když napřed nádobou zatřepete, aby se obsah pěkně zhomogenizoval a houbičky nebyly "zazděné" v mléčných sraženinách. Přeceděné kefírové houbičky dejte zpět do vypláchnuté sklenice a zalijte čerstvým mlékem. Můžete s nimi dát zpět do sklenice i trošku hotového kefíru - urychluje to růst i fermentaci.
Doporučuje se při přípravě nepoužívat kovové předměty (cedník, lžíce). Při styku s kovem houbičky ztrácí účinek a mohou zčernat. Nesmí se pak už používat. Nevystavujte tibetské houbičky vysokým teplotám a čisticím prostředkům (vymýváte-li sklenice saponátem, pořádně je vypláchněte a nechte je vychladnout, než do nich dáte kefíry).
Po určité době se vytváří na houbičkách sliz. Ten je vhodné po přecezení kefíru odstranit a to propláchnutím čistou pitnou vodou, ale ne chlorovanou (převařenou nebo odstátou). Někdo to provádí denně (kefír je potom řidčí), ale podle mých zkušenosti to stačí propláchnout 1x za týden. Souběžně s tím je vhodné vyčistit i sklenici. Pokud chcete kefír užívat 2x denně, tak si po namnožení houby pořiďte druhou nádobu. Další možnost je určité množství dát po přecezení do lednice pro pozdější spotřebu. V tomto případě dochází k dalšímu nárustu prospěšných látek v kefíru, například vitamínů skupiny B, ale zvýší se kyselost (sekundární fermentace).
Příprava kefíru II - varianta studená lednice
Pokud máte raději hustší kefír a nevadí Vám, že to bude trvat déle, můžete kefír fermentovat v lednici. Pomalejší fermentace vytváří hustější kefír, což spoustě lidí více vyhovuje. Znamená to dát do sklenice stejné množství kefíráků a mléka jako při normálním způsobu, ale potom ji dát do lednice. Trvá to asi tak týden, než kefír dozraje.Taky je možná kombinace obou metod - začít asi tak 12 hodin při pokojové teplotě, potom dát kefír do lednice a dokončit ho v chladu. Nebo naopak, začít v lednici a skončit při pokojové teplotě. Kefír je natolik přizpůsobivý, že zvládne různé druhy nakládání. Navíc takovými pokusy můžete najít variantu, která Vám chuťově nejvíc vyhovuje.
Sekundární fermentace
Pro ty, kdo jsou alergičtí na mléko kvůli laktóze se doporučuje upravit kefír ještě dál sekundární fermentací. Tento proces zredukuje obsah laktózy a je proto vhodný i pro ty, kdo kontrolují příjem cukrů a karbohydrátů. Metoda spočívá v tom, že slijeme čerstvý kefír (po 12 až 24 hodinách prvotní fermentace) do skleněné nebo plastové láhve, ne do víc než 3/4 obsahu, uzavřeme těsným víčkem a necháme stát v pokojové teplotě. Čas od času lahví zatřeseme a uvolněním víčka vypustíme CO2 z láhve a zase zavřeme. Takto může kefír zůstat až týden v chladnějším klimatu a 2 až 3 dny v teplejších podmínkách. Opět můžeme z lahve ubírat kefír ke konzumování a nahrazovat čerstvým, ale po týdnu je třeba láhev vyprázdnit a vypláchnout.Sekundární fermentací se také zvyšuje obsah vitamínů (hlavně kyselina listová) a kefír je potom kyselejší.
Výroba domácího tvarohu
Z hotového kefíru si můžete velmi jednoduše vyrobit chutný a zdravý tvaroh. Stačí velmi pozvolna zahřát kefír na teplotu přibližně 35 - 40°C (pro měkký tvaroh), čím teplejší, tím bude tvaroh tvrdší, a potom kefír přecedit přes hustou tkaninu a nechat chvíli odkapat. Sebraný tvaroh pak můžete použít podle chuti. Například ušlehat s trochou mléka, osolit, vmíchat nasekané bylinky a máte tvarohovou pomazánku.Krátkodobé skladování v lednici
Krátkodobě můžete kefírky umístit v mléce do lednice (obvyklý poměr kefíráků a mléka) - jejich aktivita se tím značně zpomalí a stačí je jednou za týden slít (to, co slijete, samozřejmě vypijte) a dát jim čerstvé mléko.Pokud kefírky "opouštíte" na delší dobu a nemáte pro ně ochotného "hlídače", co by jim měnil každý týden mléko, pak je dejte do většího množství mléka - za každý další týden dejte třetinu až polovinu základní dávky mléka navíc. Tato metoda se příliš nedoporučuje na dobu delší než jeden měsíc a poměr houbiček a mléka by neměl být větší než 1:60.
Dlouhodobé skladování v lednici I
Trochu méně dlouhodobá varianta je zmražení kefírů (na maximálně dva měsíce). Umyjete houbičky v převařené (a vychladnuté) vodě, osušíte v ručníku (jako v předchozí variantě) a umístíte do nádoby nebo do sáčku posypané sušeným mlékem tak, aby byly kompletně pokryty a strčíte do mražáku. Kdyby zůstaly zmražené déle než dva měsíce, poškodí se kvasnicová komponenta houbiček. Na znovuoživení houbiček je na pár minut dejte rozmrazit do sklenice se studenou vodou. Potom z nich opláchněte v pastovém cedníku zbytky sušeného mléka. Následně je umístěte do mléka v poměru 1:3 (tj. jedna lžíce houbiček na půl hrnku mléka). Každých 24 hodin mléko vyměňujte. Pokaždé přidejte trochu mléka a až bude mléko po fermentaci cítit čistě a kysele, měly by být houbičky zase ve formě.Dlouhodobé skladování v lednici II
Dávku (například 2 lžičky) dejte do malé sklenice s víčkem, naplňte do 2/3 mlékem a uložte do mrazáku. Vydrží vám tam i několik let. Je to vaše zásoba v případě, že se vám s houbičkami něco stane. Kvalita budoucího kefíru tím neutrpí.Množení tibetské houby
Tibetská houba se po 14 dnech zdvojnásobí (v případě používání kvalitního mléka) - polovinu pak můžete darovat svým blízkým nebo sníst. Byl by hřích rozmnoženou část tohoto malého zázraku vyhodit.Přenášení hotového kefíru
Udělali jste si doma kefír a chcete si ho přenést do práce? Pak určitě nepoužívejte žádné uzavírací krabičky, neosvědčila se ani Lock & Lock krabička s vodotěsným víčkem. S kefírem je to podobné jako s burčákem. Pořád pracuje, přenášením se v něm uvolňují plyny a ty se snaží dostat ven. Jako ideální způsob se osvědčila pet láhev (stačí i malá). Nic nezkazíte tím, když během cesty alespoň jednou víčko lahve povolíte, abyste uvolnili nahromaděný plyn.Doporučení
Konzumovat při snídani společně s rozemletým lněným semínkem (pro prevenci 1 polévkovou lžíci) - ideální zdroj omega-3 a samostatně po večeři v množství 0,3 - 0,5 l, potom už nejíst. 2 sklenice, fermentace 24 hodin při pokojové teplotě.Více zde: http://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.