Kalkula�ka hubnut�

Adéla Hrochová

zdroj www.self.com

vloženo 21.06.2014

Výborný bezlepkový oběd - kukuřičná polenta s grilovanou zeleninou

Snažím se zařazovat do svého jídelníčku bezlepková jídla. Je až překvapující kde všude lepek v potravinách je, když se na to člověk zaměří.

280 kalorií na porci
4 porce

Ingredience

1 hrnek instantní kukuřičné polenty neuvařené
2/3 hrnku nastrouhaného parmazánu
špetka kajenského pepře
olivový olej
2 stroužky česneku, pokrájené
2 lžíce čerstvého tymiánu nebo oregána (nebo 1 lžíce sušeného koření)
šťáva z půlky citrónu
8 stonků chřestu (dřevnaté konce odříznout)
4 jarní cibulky, rozkrojit podélně
1 lilek, nakrájet na plátky
250 g žluté dýně
1 hrnek šery rajčátek

Omáčka
2 grilované červené papriky (já si kupuju už hotové v makru, kupte ty s opečenými černými kousky)
1/3 hrnku teplého zeleninového nebo kuřecího vývaru, dají se sehnat instantní bio v DM
1 stroužek česneku, pokrájet
3 pažitky, bazalky nebo petrželky (trošku nechat na ozdobu)
1 lžíce balzamika

Příprava

Přiveďte v pánvi 3 hrnky vody k varu, přisypte polentu a promíchejte. Snižte teplotu a za stálého míchání prohřívejte 3–5 minut. Přisypte 1/3 hrnku parmazánu, okořeňte kajenským pepřem a solí. Přendejte do formy na koláč a nechte odpočinout.

Zapněte si troubu na grilování. V misce si smíchejte tymián, citrónovou šťávu a olej, okořeňte solí a pepřem. Směsí potřete zeleninu. Grilujte z každé strany cca 5 minut do změknutí. Na závěr posypte zbytkem parmazánu.

Ingredience na omáčku všechny rozmixujte do hladka v mixéru.

Polentu si rozkrojte a trojúhelníčky servírujte na grilovanou zeleninu politou omáčkou.

Polenta

Já osobně si k polentě teprve nacházím cestu. Aby vám chutnala, držte se receptu a ochuťte jí sýrem a kajenským pepřem, aby nebyla mdlá. Je to výborná alternativa klasických příloh. Sympatické je, že je to rychlé a syté jídlo, a bezlepkové : )

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat