Příspěvek si uložili
Další příspěvky
39 x uložení
3 x komentář
Výborný zdravý nekvašený chléb
Děkuji za pěkné recepty na chléb. Já ráda dělám tyto jednoduché chlebové placky. Kdo má rád kořeněné - může si do těsta přidat rozmarýnku.
Ingredience
10 dkg celozrnné pšeničné mouky10 dkg špaldové mouky
10 dkg ovesné mouky
20 dkg hladké pšeničné mouky
1,5 dcl vody (pokud je těsto suché, přidejte více vody)
3 lžíce olivového oleje
2 lžičky soli
Příprava
Předehřejte si troubu na 220 °C. Vložte do ní plech s pečícím papírem, aby se rozpálil.V robotu smíchejte všechny suché ingredience, postupně přidávejte vodu. Mělo by vzniknout měkké těsto. Vytvarujte 12 stejně velkých kuliček.
Každou kuličku těsta vyválejte do tenké placky. Po celé ploše placku propíchejte vidličkou.
Pečte 10 minut. Po 5 minutách otočte. Mě se na plech vejdou 3 placky.
Nechte vychladnout na mřížce.
Kdo nespěchá, může si těsto připtavit a nechat odpočinout přes noc v ledničce. Chléb je potom voňavější. Kdo chce může placky po upečení lehce potřít štětečkem olivovým olejem. Není to však nezbytné.
Skladujte v útěrce v sáčku, aby vám chléb neztvrdl.
Chlebové placky můžete skladovat v uzavřené nádobě 6–7 dní. Pokud je ovšem nesníte hned : )
Chléb je výborný k zeleninovým salátům nebo pečené zelenině.
Silvie Kočičková
Já olej dávám po upečení. Natírám ho pomocí mašlovačky z obou stran. On zavře povrch placky a brání ztvrdnutí. Placky jsou ale nejlepší čerstvé, ještě teplé : ) Kamarádka dává trošku oleje i do těsta, ale podle mé zkušenosti, když je kvalitní mouka, tak to není potřeba.
Božena Kubačáková
Chci to skusit,ale zajímalo by mně naco je ten olej.Myslela jsem ,že se dáva do těsta.Nebo je to jenom na to potření?
Renata Ata Atinka
To vypadá dost dobře... :-) Mám uloženo a určitě vyzkouším.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.