Příspěvek si uložili
Další příspěvky
Recept na bulgur s červenou řepou
Co je to bulgur? Velký pomocník při dietě. Jedná se o předvařenou vysušenou celozrnnou pšenici. Je plný vlákniny a vitamínů, navíc je dobře stravitelný a výborně zasytí a má méně kalorií než kuskus. Dnes už je všude k dostání. Pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, tak to rozhodně udělejte, má příjemnou lehce oříškovou chuť.
Ingredience
bulgur (strojnásobí svůj objem, pro 2 lidi, tedy stačí odměřit 1 hrnek suchého bulguru)řepa (uvařte si jí v osolené ve vodě do měka, oloupejte jí a nakrájejte - to je dietnější, nebo použijte nakládanou řepu)
jarni cibulka
sýr grana padano, je chutný, má v sobě křupinky podobně jako parmazán
kurkuma, muškátový oříšek
sůl
olivový olej
Příprava
Já jsem si bulgur připravila tak, že jsem si na hluboké pánvi rozehřála olivový olej a suchý bulgur jsem na něm lehce orestovala, potom jsem přidala kurkumu, zamíchala, a přilila jsem 1 hrnek vroucí vody a za občasného míchání nechala vstřebat, bulgur jsem osolila a přidala další 2 hrnky vody, pánev jsem přiklopila pokličkou, nechala jsem vše povařit dalších 5 minut a stáhla z ohně, nastrouhala jsem do něj špetku muškátového oříšku, vše promíchala a nechala milý bulgur odpočívat, aby pěkně došel.Mezi tím jsem si nakrájela jarní cibulku na drobné kousky. Do hotového bulguru přimíchejte jarní cibulku, 1 lžíci nastrouhaného sýru grana padano. Na vrch si dejte uvařenou řepu a ještě dozdobte sýrovými hoblinkami.
Je to jednoduché a levné jídlo. Nejdražší položka je ten sýr. Ale při této spotřebě vám vydrží na 20 použití.
Mám moc ráda i verzi bulguru se syrovou zeleninou, na hrubo nastrouhat syrovou řepu a mrkev promíchat a na vrch polít zálivkou z bílého jogurtu a česneku.
Když bulgur povaříte ve 3 násobném množství osolené vody 5 minut a necháte ho potom pod pokličkou dojít. Stane se s bulguru vaše oblíbená příloha, je hotová bez páce, žádné loupání, smažení, grilování... : )
Dobou chuť.
Lucie P.
Pro mě je zajímavý. Jedla jsem ho poprvé v Country Life u vegetariánů v Jungmanově ulici v Praze, tu verzi se syrovou zeleninou (řepa, mrkev, zelí) a česnekovou zálivkou.
Renata Ata Atinka
Bulgur jsem ještě nikdy nejedla. Tak ho určitě také vyzkouším.Díky, LUCKO:-)
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.