Pečený lilek s glazé z Miso, medu a sezamu
Co je to Miso? Miso je fermentovaná pasta ze sojových bobů a soli. Japonci miso používají jako hlavní ingredienci pro přípravu polévky. Nebo jako já na dochucování jiných jídel. Podívejte se na recept.
Ingredience
lilek, nakrájený na 5 mm kolečka2 lžíce bílé Miso (k dostání je i žluté a černé miso - liší se délkou fermentace a zrání)
2 lříce sezamového oleje
2 lžíce medu (pokud je tuhý, rozehřejte si ho, aby byl tekutý)
med
2 lříce sezamových semínek (bílých)
Příprava
Pomažte miso pastu na všechny části nakrájeného lilku a nechte alespoň hodinu odpočívat. Čím déle lilky marinujete, tím lépe chutnají.Když jsou lilky namarinované oškrábejte z nich přebytečnou pastu miso, dejte je na plech a pečte v předehřáté troubě na 175°C - 15 minut. Potom zvyšte teplotu na 220°C a pečte do zlatova 8–10 minut.
Na pánvi si na sucho orestujte sezamová semínka, aby se pěkně rozvoněla.
Smíchejte si sezamový olej a med. Štětcem si potřete medovou směsí každé ještě teplé kolečko lilku (stačí z jené strany) a posypte sezamovými semínky.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.