Jana Unzeitigová
zdroj www.skinnytaste.com
album Zelenina
uloženo z Příloha nebo i hlavní jídlo
vloženo 30.06.2016
Zapečené brambory ve slupce se sýrem a brokolicí
Vynikající vegetariánské jídlo, které nadchne i masožravce : ) Nebo zapečené brambory použijte jako slavnostní přílohu k libovému masu.
Ingredience
4 středně velké bramborysůl, pepř, kmín
1 1/2 hrnku malých růžiček brokolice
2 hrnky růžiček květáku
1/2 hrnku nízkotučného mléka
1 lžíce nasekané pažitky
1 hrnek sýru čedar
Příprava
Brambory můžete i upéct v troubě, ale já jsem zvolila uvařit je celé ve slupce klasicky ve vodě. Protože vařené brambory mají nižší glykemický index než pečené brambory.Takže uvařte si celé brambory v osolené vodě, přidejte kmín, já dávám ještě bobkový list. Přiveďte k varu a vařte cca 30-35 minut, podle velikosti brambor.
Mezi tím si dejte do vroucí osolené vody brokolici vařte 3 minuty. Potom ji zceďte a schlaďte studenou vodou, aby brokolice neztratila barvu. Stejně si uvařte květák, ten vařte cca 5 minut.
Předehřejte si troubu na 175 °C. Brambory si podelně rozkrojte na polovinu. Pomocí lžíce vyberte vnitřek brambor, nechte cca 7 mm hmoty u slupky, aby jste z brambory vytvořili mističku. Vydlabané brambory dejte na pečící papír.
V míse (nebo v mixéru) si rozmačkejte do hladka vydlabanou hmotu z brambor s květákem. Přidejte mléko a sůl. Posypte polovinou nastrouhaného sýra a promíchejte.
Pomocí lžíce navrstvěte směs do bramborových mističek a na vrch ozdobte brokolicí. Pečte cca 5–10 minut.
Můžete i zapéct v mikrovlnce, já mám raději troubu, udělá na vrchu lepší opečenou krustu.
Je to výborné i jako hlavní jídlo spolu s acidofilním nízkotučným mlékem. Nebo si to dejte jako luxusní přílohu k nějakému libovému masíčku : )
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.