Daniela Litvanová
zdroj www.lhj.com
album Obědy, večeře
uloženo z Celozrnné zázraky
vloženo 13.01.2015
Oříškově a pikantně kořeněný pilaf z ječmene
Přestaňte být závislí na bílé rýži a těstovinách z bílé mouky. Zkuste i zdravější příbuzné jako je ječmen.
4 porce
Ingredience
2 lžičky panenského řepkového oleje1/2 hrnku nakrájené cibule
2/3 hrnku bio ječmene - zrn
0,5 l kuřecího vývaru
1/4 hrnku dlouhozrné hnědé rýže, třeba basmati
1/2 lžičky čilipapričky, nakrájené na drobno (nebo přidejte čili pastu sambal oelek)
2 hrnky čerstvého špenátu
1 lžička čerstvých tymiánových lístků
1/3 hrnku orestovaných vlašských ořechů, pokrájených na drobnější kousky
Příprava
Na pánvi si rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte cca 5 minut. Potom přidejte zrnka ječmene a restujte cca 3 minuty, dokud zrnka nezačnou zlátnout.Přilijte vývar, přisypte rýži a čili papričku. Přiveďte k varu, stáhněte oheň na minimum a vařte pomalu, přiklopené, cca 45 minut, dokud ječmen a rýže nezměkne a neabsorbuje se většina vody.
Sundejte z ohně, promíchejte a nechte odklopené trošku vychladnout. Před podáváním vmíchejte baby špenát (já jsem si ho pokrájela na menší kousky), tymián a oříšky.
Kdo potřebuje, přisolí si. Já jsem si do receptu přidala ještě sušená rajčata nakládaná v oleji. A byla to delikatesa : )
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.