Kalkula�ka hubnut�

Původní příspěvek

Markéta B

Marcela Kossakowská

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 07.02.2017

Letní ovocný koláč

Všechno nám teď zraje, meruňky, broskve, maliny, borůvky... Udělejte si dobrý domácí koláč.

Vím, že tento koláč není vítězem v soutěži minima kalorí, pokud držíte přísnou dietu nejezte ho každý den. Ale jako víkendový dezert, pro nějakou milou návštěvu, si ho i vy můžete určitě dovolit : )

Množství těsta na 2 koláče

Ingredience

těsto

2 hrnku mouky (můžete použít i 1 hladké + 1 celozrnné mouky)
3 špetky soli
1/4 hrnku cukru (nebo javorového sirupu)
200 g studeného másla na malé kostičky
1/3 hrnku studené vody z lednice

drobenka

1/3 hrnku polohrubé mouky
1/3 hrnku cukru
50 g studeného másla na kostičky

náplň

Podle fantazie a sezóny, já jsem na svůj koláč použila:
4 nektarinky ( nebo meruňky, broskve)
6 jahod (nebo maliny)
hrst boruvek
1 velkou lžici cukru (pokud je třeba – podle chuti jak je ovoce sladké)
1 velkou lzici mouky (aby "vypila" vodu z ovoce)
trochu citronové kůry když máme

Příprava

Připravte si drobenku, prohněťte všechny ingredience, do drobivé konzistence a uložte do lednice.

Studené máslo si nakrájejte na malé kousky. Promíchejte si mouku se solí a cukrem. Máslove kousky obalime moukou a pak hňetem až těsto bude takové drobenkové ale přitom tam musí jakoby byt male kousky jako hrášek : ) Pak přidáváme postupně vodu a hněteme až se těsto hezky spojí, když nám zbyde voda vevadi. (Tento koláč samozřejmě mužeme dělat v hnětači, ale musí tam byt nožova násadka aby máslo rosekala). Rozdělime těsto na 2 díly a zabalime do plastiku a dame alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Při válení těsta tam musí být vidět kousky másla. Ovoce nakrajime na menší kousky a dame do toho velkou lžíci mouky a lžíci cukru, zamichame, mužeme nastrouhat trochu citrónové kůry.

Troubu si rozpalte na 200 °C, pečte 20-25 minut, je třeba to hlídat muže to byt i méně podle trouby, prostě klasicky do zlatova : )

Dame pečici papír na plech. Rozvalime půlku těsta na hladké mouce kolo asi jako jídelní talíř a i třeba trochu víc. (Při válení těsta tam musí být vidět kousky másla, tak poznáte, že jste těsto správně připravili). Na těsto, středové 2/3, rozprostřeme ovoce okraje, 3-4 cm, ohneme přes ovoce. Posypeme polovinou množství drobenky.

Druhou půlku těsta můžete zpracovat stejným způsobem hned, nebo si udělat čerstvý koláč druhý den.

Dobrou chuť Markéta

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat