Jak vařit chřest
Hlídejte si sezónu chřestu. Když je čerstvý, tak je to lahůdka, navíc v kombinaci s římským salátem a žitným chlebíčkem vzorná večeře pro každou dietu : )
Z chřestu odkrojte dřevnaté spodní konce, případně, pokud je to za potřebí, škrabkou oškrábejte povrch po celé délce. Přiveďte vodu k varu, v přiměřeně velkém hrnci, osolte ji a přidejte i trošku olivového oleje. Povařte cca 5 minut vyndejte ho zvody, servírujte ho ještě teplý. Bílý chřest se vaří obvykle déle, cca 10 minut, záleží na průměru chřestu. Já mám raději zelený chřest, má výraznější chuť než ten bílý.
Pokud chcete výraznější chuť chřestu, můžete do vývaru přidat i bobkový list a česnek, když je ale chřest kvalitní, není to nutné.
Jako přílohu jsem smíchala římský salát a rukolu. Přidala jsem rajče, čerstvou bazalku sůl a pepř.
Vše jsem promíchala s dresinkem z olivového oleje a 1/2 lžičky dobré hořčice a na drobno pokrajené listové petržele.
A ještě dobrý žitný chlebíček.
A ještě malá rada na závěr:
Vyberte si dobrý, čerstvý chřest, měl by mít zavřené vrchní růžičky a měl by být i křehký, při snaze o ohnutí se čerstvý chřest zlomí. Ohebné gumózy nekupujte, mají už své odžito : ) Prostě chřest musí být už od pohledu krásný a lákavý : )
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.