Marcela Kholova
zdroj nahraný příspěvek
album Slane dlabani
uloženo z Co jsem upekla a uvařila
vloženo 20.05.2014
semínkový chléb
pochoutka
místo kokosového oleje - přepuštěné máslo.
Zde je kompletní původní recept:
Množství na 1 chléb
Ingredience
135 g slunečnicových semínek90 g lněných semínek
65 g lískových oříšků nebo mandlí
145 g ovesných vloček
2 lžíce chia semínek
4 lžíce psyllium - celá semínka (semínka jitrocele indického)
2 lžičky kvalitní mořské soli
1 lžíce javorového sirupu nebo medu
3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (za studena je tuhý) nebo ghee (vícekrát přepuštěné máslo - používané v Indii)
350 ml vody
Příprava
V míse pečlivě smíchejte všechny suché ingredience. Potom vmíchejte javorový sirup, olej a vodu. Vypracujte tužší hmotu, nechte semínka nasáknout. Pokud je těsto příliš tuhé a rozpadá se, přidávejte po lžičkách vodu. Potom pomocí zadní strany lžíce uhlaďte povrch a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat. Pokud nespěcháte, nechte těsto odpočívat klidně přes noc. Že je těsto připravené poznáte tak, že drží svůj tvar.Předehřejte si troubu na 175° C. Těsto si dejte v troubě na prostřední pozici v chlebové pečící formě. Pečte 20 minut, potom formu otočte vzhůru nohama, přímo na mřížku a pečte dalších 30–40 minut. Že je chléb upečený poznáte tak, že když na něj poklepete, zní dutě. Před krájením nechte chléb úplně vychladnout. Je to těžké, ale důležité.
Skladujte v polouzavřené nádobě, chléb vydrží chutný i 5 dnů. Můžete ho také zmrazit, je lepší ho před tím nakrájet, aby jste si ho mohli odebírat po jednotlivých krajíčcích.
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.