Příspěvek si uložili
Původní příspěvek
Miluška Zahradníková
zdroj nahraný příspěvek
album Pomazánky a dipy
uloženo z Jídlo za které se můžu pochválit
vloženo 29.08.2013
4 x uložení
Recept na rajský protlak
Také při svém vaření hojně užíváte rajčatový protlak? Recept je jednoduchý. Nemusíte se ničeho bát : )
Ingredience
zralá rajčatacukr
sůl
Zavařovací hrnec. Šroubovací sklenice.
Příprava
Omytá rajčata si pokrájejte na menší kousky, aby se rychleji rozvařily. Použijte hrnec se silnějším dnem, já používám klasický 5 litrový "papiňák". Pokrájená rajčata posypte lžičkou soli, rychleji pustí vodu.Rajčata občas promíchejte a přiveďte k varu. Vařte cca 30 minut. Rajčata pouštějí pěnu, dobrým indikátorem, že je vše dostatečně povařeno je, že pěna začne opadávat. Původní obsah se zredukuje asi o 1/4.
Tyčovým mixérem rajčata rozmixujte. Ještě jednou promíchejte, aby zmizela všechna pěna. Na ten 5 litrový obsah ve výsledku přidávám 2 lžíce cukru a 2 lžičky soli. Pomocí nálevky a naběračky začněte plnit do sklenic. Pořádně sklenice utáhněte.
Nalijte si vodu na dno zavařovacího hrnce, skontrolujte, že všechny sklenice jsou dotažené, někdy potvůrky působením teplého obsahu mají tendence povolit : ) Naskládejte do hrnce a přiveďte na teplotu 90 °C a sterilujte při této teplotě 30 minut.
A je hotovo : )
Co nepodcenit
Sklenice pro zavařování musí být dokonale čisté, radši si je před zavařováním omyjte. Nám se osvědčily šroubovací sklenice, lépe drží. Zavařujte v zavařovacím hrnci, jiné metody (mikrovlnka, trouba) u tohoto receptu nemám vyzkoušené a byla by škoda kdyby vám to kvůli experimentální metodě splesnivělo :(Přeji hodně dobrých omáček, italských i českých : )
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.