Kateřina Hájková
zdroj nahraný příspěvek
						
album Saláty
uloženo z Hubnout dobrým jídlem
			                                                vloženo 10.11.2014
			                                        
			           1 x uložení
          							
 
                                                       
                                        Jak vyrobit tahini - sezamovou pastu
Je to více než jednoduché. Tahini je nezbytnou složkou pro přípravu dobrého hummusu z cizrny. Pastu si můžete koupit ve zdravé výživě, nebo si vyrobit doma své tahini. Tahini dělá zázraky, má příjemně oříškovou chuť.
Ingredience
200 g světlých sezamových semínek1,5 lžíce olivového nebo sezamového oleje
Příprava
Rozpalte si nepřilnavou pánev a vsypte na ní sezamová semínka. Restujte je pozvolna cca 10–15 minut na sucho na středním plameni dokud nezezlátnou, začnou uvolňovat olej a pěkně se lesknout. Opatrně, aby jste si semínka nepřipálili, mohly by potom mít nahořklou chuť.Připravte si kvalitní mixér, vsypte do něj semínka a olej a mixujte, buďte trpěliví, pasta je nejdříve hrudkovitá, tuhá, ale mixováním se postupně uvolní olej ze semínek a vznikne hladká pasta tahini.
Tahini skladujte v uzavřené nádobě v lednici. Vydrží vám i 2–3 měsíce.
Tahini používejte do cizrnového hummusu nebo třeba do pasty z rozmixovaných cuket nebo pečených lilků.
Recepty s použitím tahini:
Recept na hummus s pečenými paprikami
Výborná pomazánka z fazolí
Recept na Hummus

 
 
 
 
 
 
                                                         
                                                         
                                                         
                                                        ![=== Ingredience ===
200 g světlých sezamových semínek
1,5 lžíce olivového nebo sezamového oleje
=== Příprava ===
Rozpalte si nepřilnavou pánev a vsypte na ní sezamová semínka. Restujte je pozvolna cca 10–15 minut na sucho na středním plameni dokud nezezlátnou, začnou uvolňovat olej a pěkně se lesknout. Opatrně, aby jste si semínka nepřipálili, mohly by potom mít nahořklou chuť.
Připravte si kvalitní mixér, vsypte do něj semínka a olej a mixujte, buďte trpěliví, pasta je nejdříve hrudkovitá, tuhá, ale mixováním se postupně uvolní olej ze semínek a vznikne hladká pasta tahini.
Tahini skladujte v uzavřené nádobě v lednici. Vydrží vám i 2–3 měsíce.
Tahini používejte do cizrnového hummusu nebo třeba do pasty z rozmixovaných cuket nebo pečených lilků.
Recepty s použitím tahini:
[http://dieta.cz/pin/fda69e3426f1e4e02a642eaf12a6b175/ Recept na hummus s pečenými paprikami]
[http://dieta.cz/pin/de11c4562a855761e68a0d6d455bc4a9/ Výborná pomazánka z fazolí]
[http://dieta.cz/pin/bdf390201195f763ce1e8b1897ab401b/ Recept na Hummus]](/photos/sarka.stedrova-centrum.cz/small/a9c127d39c30b092426bf132243c8253.jpg) 
                                                         
                                                        
![Zkoušela jsem dortík dělat s českými ingrediencemi a povedl se mi : )
=== Ingredience ===
2 lžíce Agar vločky Bio (připravit podle návodu) nebo si kupte bio želatinu v DM
2 hustší nízkotučné jogurty
1 lžíčka nastrouhané limetkové kůry
5 lžic čertvě vymačkané limetkové šťávy
1 nízkotučný tvaroh
1 grahamové sušenky, balení má obvykle 500 g, spotřebujte množství, aby jste z rozdrcených sušenek vytvořili krustu cca 5 mm, já jsem spotřebovala 2/3 balení
3 lžíce javorového sirupu
1 bílek, rozšlehaný vidličkou
=== Příprava ===
Rozmačkané grahamové sušenky vyložte do pečící formy a potřete je bílkem. Pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C 5 minut. Vyndejte z trouby a nechte schladnout.
Rozpusťte si želatinu podle návodu. Přidejte do směsi limetkový džus a limetkovou kůru.
Nechte trošku schladnout a vlijte do robotu. Vmíchejte 2 bílé jogurty, tvaroh a javorový sirup. Nechte vyšlehat do hladka. Pokud je třeba, přidejte podle chuti limetkovou šťávu nebo javorový sirup.
Směs nalijte na grahamové sušenky do dortové formy a dejte do lednice chladit přes noc, nebo alespoň 2 hodiny.
Můžete dozdobit 1 lžící vyšlehané smetany. Já jsem si svůj dortík ještě dozdobila proužky z javorového sirupu.
Pokud si budete chtít udělat domácí grahamové sušenky, pěkný recept od Irenky najdete [http://www.dieta.cz/pin/0051af1f6304f6f59f449627c2753a35 zde]](/photos/katka.simacek-seznam.cz/small/3de0fc884ddaae0e6c2b18d677e5589f.jpg) 
                                                         
                                                        
Napište svůj komentář. Stačí se jen přihlásit nebo registrovat.