Kalkula�ka hubnut�

Autora následují

Původní příspěvek

Lucie P.

Děkujeme sponzorům

kteří umožňují, aby web dieta.cz
mohl být pro Vás bezplatný

Marie Dostálová

zdroj nahraný příspěvek

vloženo 29.11.2015

Znáte fazolky adzuki?

Říkala jsem si, že vyzkouším zase něco nového. Udělala jsem zdravou polévku s fazolkami adzuki. Výsledek výborný, ale cesta k němu trnitá : )

O fazolkách adzuki jsem se dočetla:

Fazole adzuki jsou známé spíše v Japonsku, kde jsou spolu se sójou nejoblíbenějším druhem luštěnin. Jsou to malé podlouhlé fazolky tmavě červené až hnědé barvy, mají nasládlou výraznou chuť.

Fazole adzuki jsou lépe stravitelné než ostatní luštěniny a mají pozitivní vliv na funkci ledvin. Díky vysokému obsahu fosforu pomáhají také při léčbě únavy i při její prevenci. Dále obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin a vápníku.

Pro lidi zajímající se o čínskou medicínu mají fazole adzuki velký význam v souvislosti s jin a jang harmonií. Díky tomu, že zesilují jangový charakter, jsou v Číně a Japonsku velmi používanou luštěninou. Podle čínsko-japonské medicíny jsou právě ledviny centrem životní energie.
Pro zajímavost jejich nutriční hodnoty jsou na 100 g: 440 kalorií, 21 g bílkovin, 60 g sacharidů a 1,4 gramů tuků.

Samotné fazole adzuki mají velice pestré využití. Lze z nich dělat různé polévky, pomazánky, kaše, nákypy, saláty či nádivky. Při přípravě fazolek se nedoporučuje ochucování příliš aromatickým kořením, utlumila by se jejich oříšková chuť.

Moje zkušenost s fazolemi adzuki

Fazolky jsem si asi ve 14 hodin odpoledne namočila. Druhý den jsem začala s přípravou polévky asi v 10 hodin dopoledne. Namočené fazole jsem slila a propláchla čistou vodou a dala jsem je vařit spolu s 2 bobkovými listy a 4 kuličkami nového koření, v otevřeném hrnci, aby unikaly plynové výpary.

V návodu bylo psáno o tom, že se fazole mají vařit 50 minut. Po 1 hodině jsem fazole ochutnala a připadaly stále příliš tuhé, ke stejnému zjištění jsem došla po dalších 30 minutách. Po 1,5 hodině vaření fazolí jsem k polévce přidala 5 lžic propláchnuté čočky (přirozeně polévku zhustí), 1 plechovku loupaných rajčat, které jsem rozmačkala, 3 mrkve nakrájené na drobno a 2 oloupané cibule v celku, aby vývar byl chutnější.

Polévku jsem vařila dalších 30 minut

Ve výsledku jsem zjistila, že jsem polévku vařila celkem 2,5 hodiny a že fazolky adzuki si zřejmě ponechají tužší konzistenci, se kterou se u ostatních fazolí moc nesetkáváme.

Takže mé zjištění bylo, že kdybych vařila fazolky 30 minut, potom přidala mrkev s dalšími ingrediencemi a vařila dalších 30 minut, výsledek by byl pravděpodobně stejný. Ještě cca 10 minut před koncem vaření přidávám sůl a česnek nakrájený na drobno.

Úplně na závěr, když polévka není tak horká, tak přidejte petželku nakrájenou na drobno a dozdobte pažitkou.

Ingredience

1/2 balení fazolek adzuki, namočit přes noc a uvařit
5 lžic propláchnuté čočky
1 plechovka loupaných rajčat (můžete přidat i pokrájené čerstvé)
3 mrkve, nakrájené na drobno
2 cibule (přidáme pro dochucení do vývaru)
5 stroužků česneku
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
sůl, přidávat až nakonec
3 litry vody, v otevřeném hrnci se voda rychle opařuje

Ta polévka byla nakonec opravdu vynikající. Takže sem na fazolky adzuki rozhodně nezanevřela : )

Máte nějakou zkušenost z adzuki fazolkami?

Příspěvek je z fotoalba

Mohlo by Vás zajímat